09:30 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1587)
0 02
Βρείτε μας

Το φως της δημοσιότητας είδαν τα νέα έντυπα μετακίνησης που πρέπει να έχουν μαζί τους οι εργαζόμενοι εν μέσω του lockdown.

Τα νέα έντυπα «Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων» που ισχύουν στο σκληρό lockdown, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα νέα έγγραφα θα πρέπει από τη Δευτέρα 15/2/2021 για την εκτέλεση της εργασίας τους και έχουν ήδη αναρτηθεί στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα σήμερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς υπάρχουν τρεις κατηγορίες εργαζομένων που δεν μπορούν να λάβουν τα συγκεκριμένα έγγραφα και αυτοί είναι όσοι βρίσκονται:

  1. Σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
  2. τηλεργασίας,
  3. νόμιμης άδειας.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της αποστολής SMS του κωδικού «6» στο 13033, για κατ' εξαίρεση μετακίνηση.

Υπάρχουν δύο τρόποι που ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει τις συγκεκριμένες βεβαιώσεις:

  • Ηλεκτρονικά από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ https://eservices.yeka.gr/ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 
  • Από το https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία  χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.
«Επίσης, οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους« τονίζει επίσης το Υπουργείο Εργασίας.

Οι δύο παραπάνω τρόποι για την απόκτηση των νέων εγγράφων ισχύουν και για αυτοαπασχολούμενους χωρίς εργοδότη, ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, που θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητα τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

Τέλος, με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου να χρησιμοποιούν τις «παλιές» βεβαιώσεις, για την ομαλή μετάβαση στα νέα έντυπα, όπου θα αρχίσουν να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Δείτε τα νέα έντυπα:

Βεβαίωση μετακίνησης μέλους οργάνου διοίκησης
© Φωτογραφία : υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Βεβαίωση μετακίνησης μέλους οργάνου διοίκησης
Βεβαίωση μετακίνησης αυτοαπασχολούμενου
© Φωτογραφία : υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Βεβαίωση μετακίνησης αυτοαπασχολούμενου
Βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων
© Φωτογραφία : υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων
Θέμα:
Lockdown (1587)
Tags:
ολικό lockdown, lockdown, εργαζόμενοι, εργαζόμενος, ΕΡΓΑΝΗ, βεβαίωση εργαζομένου, βεβαίωση μετακίνησης, βεβαίωση, μετακινήσεις, μετακίνηση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK