01:39 06 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
COVID-19 Ελλάδα (2885)
0 32
Βρείτε μας

Αντιδράσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς προκαλούν οι αποφάσεις μείωσης των χειρουργείων. Για μη εξυπηρέτηση βασικών χειρουργείων κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών.

Φόβους εκτίναξης της νοσηρότητας και της θνητότητας εκφράζουν νοσοκομειακοί γιατροί μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας για μείωση των χειρουργείων, εν μέσω ραγδαίας αύξησης των νοσηλειών στις ΜΕΘ λόγω COVID-19.

Βασικός φόβος τους αποτελεί το ενδεχόμενο μετατροπής του συστήματος Υγείας σε σύστημα περίθαλψης που θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με ένα νόσημα.

Την ίδια στιγμή καταγγέλλουν τους ιδιώτες που διατηρούν κλινικές για αύξηση της κερδοσκοπίας από χειρουργικές επεμβάσεις που δεν γίνονται στο ΕΣΥ, καταγγέλλοντας ελλιπείς κρατικούς ελέγχους.

«Έχει δοθεί εντολή μείωσης κατά 80% των χειρουργείων. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, ωστόσο η κατάργηση των χειρουργικών τραπεζιών δημιουργεί νέο πρόβλημα στο σύστημα υγείας καθώς σημαντικά χειρουργεία δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν» τονίζει στο Sputnik η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Αφροδίτη Ρέτζιου.

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι εντατικές για κορονοϊό στην Αττική έχουν γεμίσει κατά 80% σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Ένα από τα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι ο Ευαγγελισμός.

Στον Ευαγγελισμό οι χειρουργικές αίθουσες μειώνονται από τις 12 στις 7 εν μέσω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, σύμφωνα με σχετική απόφαση που ελήφθη στα μέσα της εβδομάδας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντλήσει προσωπικό για τις κλινικές COVID, επισημαίνει στο Sputnik o καρδιολόγος του Ευαγγελισμού Ηλίας Σιώρας, εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών, γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

«Όταν κάποιος εγχειρείται χρειάζεται ΜΕΘ. Επειδή δεν υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός κλινών, ούτε του προσωπικού ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία, το μέτρο αποσκοπεί στο να εξασφαλιστεί από τη μια πλευρά κρεβάτια ΜΕΘ και από την άλλη προσωπικό που δεν θα απασχολείται πλέον στα χειρουργεία» προσθέτει η Αφροδίτη Ρέτζιου. 

«Επιτάξτε τις ιδιωτικές κλινικές» 

Την ίδια στιγμή οι δυο νοσοκομειακοί συμφωνούν ότι στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να μετατρέψει τις NON-COVID ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορονοϊού. 

«Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές και να χρησιμοποιηθούν κατά του κορονοϊού, ώστε να μπορεί να αναπνεύσει το σύστημα υγείας» τονίζει ο Κ. Σιώρας, ενώ προσθέτει ότι οι ιδιώτες αποκομίζουν τεράστια κέρδη από το δημόσιο όταν οι ασφαλισμένοι στρέφονται στις ιδιωτικές κλινικές. 

«Μια ιδιωτική κλινική ενδέχεται να κερδίζει έως 1.600 ευρώ την ημέρα από το δημόσιο. Άρα οι άνθρωποι της κυβέρνησης, δεν θέλουν να φτιάξουν καινούργιες ΜΕΘ αλλά να στηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα, στρέφοντας τον κόσμο προς αυτόν για βασικές υπηρεσίες που έχει τη δυνατότητα να παρέχει το δημόσιο» προσθέτει ο καρδιολόγος.

Τα μέλη της ΟΕΝΓΕ ζητούν την άμεση ανάκληση του καταστροφικού όπως το χαρακτηρίζουν, μέτρου, που «δεν υπακούει σε κανένα απολύτως υγειονομικό κριτήριο» ενώ έχουν ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2885)
Tags:
μονάδα εντατικής θεραπείας, εντατική, πανδημία, κοροναϊός, κορονοϊός, χειρουργείο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK