09:46 09 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1688)
0 01
Βρείτε μας

Ολικό lockdown για τη νόσο COVID-19 τίθεται σε ισχύ από το Σάββατο (13/02) στην Αχαΐα και στην Εύβοια, ενώ πολλές περιοχές της χώρας ανησυχούν τους επιστήμονες.

Στο «κόκκινο» τίθενται από το Σάββατο (13/02) η Αχαΐα και η Εύβοια και έτσι σε αυτές τις περιοχές εφαρμόζεται καθεστώς αυστηροποιημένου lockdown για τη νόσο COVID-19, αν και από τα μέτρα εξαιρείται η Σκύρος. 

Τι ισχύει πλέον σε Αχαΐα και Εύβοια

Όπως ανακοίνωσε, την Παρασκευή (12/02), ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στις περιοχές αυτές είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, εφαρμόζεται η τηλεκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και εξαιρούνται τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Παράλληλα, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ, καθώς εφαρμόζεται και η τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό, κατά τουλάχιστον 50%.

Επίσης, τίθεται σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 έως και τις 05:00.

Ακόμα, αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων, δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν, όπως και σε όλη τη χώρα, με τη μέθοδο του take away και το delivery.

Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από το Σάββατο (13/02).

Η εικόνα που αποτυπώνεται στις συγκεκριμένες περιοχές, από την άποψη των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και λαμβάνοντας υπόψιν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, ώθησε την κυβέρνηση στην απόφαση να εφαρμοστούν και εκεί αυστηρότερα μέτρα περιορισμού, όπως άλλωστε συνέβη και στην περίπτωση της Αττικής, η οποία από την Πέμπτη (11/02) έχει τεθεί σε ολικό lockdown. 

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Στο «κάδρο» των ειδικών τίθενται,  και το Ρέθυμνο που όπως αποφασίστηκε, εντάσσεται στις «κόκκινες» περιοχές, στη σκιά των ανησυχιών που προκαλεί ο αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή. 

Σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου βρίσκονται ο δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης, ο δήμος Θήρας και ο δήμος Μυκόνου καθώς και οι εξής περιοχές:

  • Ο δήμος Εορδαίας στην Κοζάνη.
  • Οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας στη Βοιωτία.
  • Ο δήμος Σπάρτης στη Λακωνία.
  • Η περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου.

Επίσης:

  • Ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού στην Πιερία.
  • Ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης στην Ηλεία.
  • Ο δήμος Τεμπών στη Λάρισα.
  • Ο δήμος Καλυμνίων.
  • Ο δήμος Καρπάθου.

Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης

Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλονίκη, η απόφαση που ελήφθη είναι να μην υπάρξουν -μέχρι στιγμής, σκληρότερα μέτρα, εντούτοις η πόλη θα παραμείνει σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης, ήτοι στο «κόκκινο» και επομένως υπό στενή παρακολούθηση, λόγω της δυναμικής που παρουσιάζει.

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική, όπως ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς, τα μέτρα παρατείνονται για ακόμα μια εβδομάδα, έως τις 22 Φεβρουαρίου, καθώς παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.

Τέλος, η Λέσβος περνάει σε «κίτρινο» καθεστώς, δηλαδή αυτό της επιτήρησης, από τις 15 Φεβρουαρίου.

Θέμα:
Lockdown (1688)
Tags:
Εύβοια, Αχαΐα, lockdown, COVID-19, κορονοϊός, πανδημία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK