01:54 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2885)
0 06
Βρείτε μας

Η χρήση της διπλής μάσκας προκρίνεται από τους ειδικούς, καθώς οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι πολύ πιο μεταδοτικές.

Οι οδηγίες σχετικά με τη χρήση μάσκας στη χώρα μας ενδέχεται να αναβαθμιστούν το επόμενο διάστημα, σημείωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και ερωτώμενος για την πιθανότητα της χρήσης διπλής μάσκας από τους πολίτες, ο κ. Γώγος ανέφερε πως οι σκέψεις υπάρχουν λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, που είναι πιο μεταδοτικά. 

«Το βασικό είναι», τόνισε, «να υπάρχει σωστή εφαρμογή της μάσκας. Οι υφασμάτινες πρέπει να χρησιμοποιούνται ορθά».

Ερωτώμενος για το εάν υπάρχει περίπτωση να καταστεί υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, σημείωσε πως «υπάρχει συζήτηση για το θέμα επειδή σε περίπτωση έντονου συνωστισμού η πιθανότητα μετάδοσης είναι μεγαλύτερη».

Πώς θα χρησιμοποιούνται

Σε περίπτωση που προκριθεί η χρήση διπλής μάσκας, ο κ. Γώγος εξήγησε πως «η χειρουργική μάσκα, η μπλε ή πράσινη, πρέπει να είναι μέσα και απ’ έξω η υφασμάτινη».

Όπως τόνισε, εξασφαλίζει μία επιπλέον προστασία της τάξης του 10% - 15% «όταν είμαστε εκτεθειμένοι. Ειδικά σε κλειστούς χώρους». 

Επανέλαβε, τέλος, πως θα τεθεί προς συζήτηση για αναβάθμιση των οδηγιών για τη χρήση μάσκας.

Για το ζήτημα μίλησε και ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη χρήση των υφασμάτινων μασκών κατά τον κατάλληλο τρόπο.

Πρέπει οι πολίτες να προσέχουν ώστε να πληρούν τις ενδεδειγμένες προδιαγραφές, τόνισε.

Τι είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου για τη διπλή μάσκα

Κατά την ενημέρωση για την πορεία του ιού την Παρασκευή, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, έκρουσε και πάλι το «καμπανάκι» για τη σωστή χρήση της μάσκας. 

Με την απλή χρήση μάσκας, η προστασία ανέρχεται στο 84,3%, ενώ με τη διπλή μάσκα η προστασία μπορεί να φτάσει μέχρι και το 96% εξήγησε η καθηγήτρια, εξηγώντας πως εννοεί μία ιατρική κάτω και μία υφασμάτινη από πάνω.

«Δεν αρκεί να φοράμε μάσκα, αλλά να τη φοράμε σωστά» τόνισε και κατέληξε: «Προστατέψτε τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κολλάμε από συγγενείς και φίλους, προσέξτε ποιους βάζετε στο σπίτι σας».

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2885)
Tags:
Βάνα Παπαευαγγέλου, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, lockdown, Χαράλαμπος Γώγος, διπλή μάσκα, μάσκα, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK