14:59 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 06
Βρείτε μας

«Εάν εγώ φοράω χειρουργική μάσκα και είμαι σε περιβάλλον που τέσσερα–πέντε άτομα δεν φοράνε μάσκα, δεν προστατεύομαι. Προστατεύομαι μόνο κατά 7%», τόνισε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Αλλαγές στη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους όπου παρατηρείται μεγάλος συγχρωτισμός, προανήγγειλε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρθηκε επίσης στη σύνδεση κορονοϊού και… Μήδειας, αλλά και στα εμβόλια.

«Έγινε μια υποεπιτροπή και συζήτησε με στελέχη του ΕΟΔΥ πρώτα απ’ όλα για τη μάσκα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Άρα επικαιροποιούμε πρώτα αυτές τις οδηγίες, και παράλληλα βλέπουμε και στο γενικό πληθυσμό αλλαγές, κυρίως σε μέρη όπου έχουμε συγχρωτισμό πχ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς… Εκεί ενδεχομένως να (...) κάνουμε μια συνάντηση η υποεπιτροπή (των επιδημιολόγων), ενδεχομένως αύριο Κυριακή -και Δευτέρα ή Τρίτη- να γίνει μια συνάντηση της επιτροπής, της ολομέλειας, για να αποφασίσουμε για τις αλλαγές» αποκάλυψε ο κ. Χατζηχριστοδούλου. 

Αφού επανέλαβε πως οι αλλαγές αφορούν κλειστούς χώρους που συγχρωτίζονται άτομα, υπογράμμισε ότι εξετάζεται η χρήση της χειρουργικής μάσκας με το πιαστράκι στο πλάι, «για να μην αφήνουμε περιθώριο να μπαίνει αέρας», ή της υφασμάτινης πάνω από τη χειρουργική.

«Αλλά θέλω να τονίσω ένα πράγμα που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος… Εάν εγώ φοράω χειρουργική μάσκα και είμαι σε περιβάλλον που τέσσερα – πέντε άτομα δεν φοράνε μάσκα, δεν προστατεύομαι. Προστατεύομαι μόνο κατά 7%. Και άρα αποφεύγουμε χώρους που δε φοράνε μάσκα όπως εκκλησιαστικούς κα. Για μεγάλη προστασία διπλή ή μονή μάσκα φοράμε όλοι μάσκα», επισήμανε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας στη μετάδοση του κορονοϊού, εξήγησε ότι, έτσι κι αλλιώς, οι καιρικές θερμοκρασίες που επικρατούσαν ήδη ήταν ευνοϊκές για την εξάπλωσή του, ταυτόχρονα με την υγρασία.

«Μια επιδείνωση ακόμα, ευνοεί ακόμα περισσότερο τη μετάδοση, όχι όμως τόσο πολύ και επειδή είναι και παροδικό, δεν περιμένουμε να επιδράσει τόσο πολύ μακροπρόθεσμα», σημείωσε.

Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στον δείκτη μεταδοτικότητας RΤ στην Αττική, ο οποίος είναι γύρω στο 1,1 και λίγο παραπάνω, σημειώνοντας ότι είναι «ο πιο σκληρός δείκτης με βάση τις νοσηλείες, κάτι που σημαίνει ότι περίπου κάθε πέντε μέρες αυξάνονται κατά 10% οι νοσηλείες», εξέφρασε την ελπίδα να πέσει μετά την επιβολή σκληρότερων μέτρων.

«Αυτό περιμένουμε λίγο να πέσει με τα μέτρα που πήραμε. Προς το παρόν βλέπουμε την εικόνα με τα προηγούμενα μέτρα του προηγούμενου Σαββάτου. Τώρα, επειδή ξεκίνησαν τα επόμενα μέτρα την Πέμπτη, περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα σιγά – σιγά, τουλάχιστον σταθεροποίηση και κατόπιν να πέσει αυτό. Για τουλάχιστον δύο εβδομάδες θα αυξηθεί κι άλλο η πίεση στις ΜΕΘ, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση και μετά θα δούμε αν θα επιπεδωθεί πρώτα και μετά θα πέσει» τόνισε. 

Καταλήγοντας, σχετικά με τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα, κατέστησε σαφές ότι, όπως φαίνεται, παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων.

«Έχουμε ήδη ελέγξει το εμβόλιο της Pfizer και μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση, έχουμε πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων που προστατεύουν και από τις μικρές μεταλλάξεις και τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής και σίγουρα της Βρετανικής, άρα το επίπεδο των αντισωμάτων είναι προστατευτικό. Πόσο θα κρατήσουν αυτά παράλληλα με την κυτταρική ανοσία δεν το ξέρουμε ακόμα. Σίγουρα όμως θα έχουμε παρόμοιο φαινόμενο με τη γρίπη. Επειδή οι RNA μεταλλάσσονται είναι αναμενόμενο σε κάποια φάση να χρειαστεί να τροποποιήσουμε, ενδεχομένως, το περιεχόμενο του εμβολίου, ό,τι γίνεται και με τη γρίπη. Δεν ξέρουμε τη συχνότητα, ίσως κάθε δύο χρόνια, για να καλύπτουμε το επίπεδο των αντισωμάτων μας ψηλά, αλλά και να αντιμετωπίσουμε και μεταλλάξεις» εξήγησε.
Tags:
COVID-19, Μέτρα, lockdown, καραντίνα, κορονοϊός, μάσκα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK