08:24 04 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2895)
0 01
Βρείτε μας

Στο «κόκκινο» παραμένει η ανησυχία των ειδικών για την πορεία του ακολουθεί ο κορονοϊός και την αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα, συζητώνται νέα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά.

Τα κρούσματα στη χώρα μας παραμένουν σε τετραψήφια νούμερα, με την ανησυχία των ειδικών να είναι έκδηλη, ιδίως αυτές τις μέρες καθώς η κακοκαιρία ευνοεί την περαιτέρω μετάδοση του κορονοϊού. Παράλληλα, οι μεταλλάξεις δημιουργούν την ανάγκη να μπουν περισσότερα αναχώματα στη διασπορά του ιού.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 1.222 νέα κρούσματα στη χώρας μας, με το σύνολο να ανέρχεται πλέον σε 171.466.  

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 26, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.103 θάνατοι.  Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 300.

«Φλέγεται» η Αττική

Από τα 1.222 νέα κρούσματα, τα 583 εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, που έχει μπει σε ολικό lockdown.

Αναλυτικά, στην Αττική εντοπίστηκαν:

  • 178 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
  • 83 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
  • 78 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
  • 74 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

Και:

  • 71 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
  • 53 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών
  • 24 κρούσματα στην Π.Ε Δυτικής Αττικής
  • 22 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, ενημέρωσε – μέσω ΣΚΑΪ – πως ο δείκτης μεταδοτικότητας RΤ στην Αττική είναι γύρω στο 1,1 και λίγο παραπάνω.

Είναι ο πιο σκληρός δείκτης, εξήγησε, καθώς κάθε πέντε μέρες αυξάνονται κατά 10% οι νοσηλείες.

«Αυτό περιμένουμε λίγο να πέσει με τα μέτρα που πήραμε. Προς το παρόν βλέπουμε την εικόνα με τα προηγούμενα μέτρα του προηγούμενου Σαββάτου. Τώρα, επειδή ξεκίνησαν τα επόμενα μέτρα την Πέμπτη, περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα σιγά – σιγά, τουλάχιστον σταθεροποίηση και κατόπιν να πέσει αυτό. 

«Για τουλάχιστον δύο εβδομάδες θα αυξηθεί κι άλλο η πίεση στις ΜΕΘ, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση και μετά θα δούμε αν θα επιπεδωθεί πρώτα και μετά θα πέσει». 

Ανάχωμα στον κορονοϊό η διπλή μάσκα

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις σκέψεις να υπάρξουν οδηγίες για τη χρήσης διπλής μάσκας, για περαιτέρω προστασία από τον κορονοϊό.

«Έγινε μια υποεπιτροπή και συζήτησε με στελέχη του ΕΟΔΥ πρώτα απ’ όλα για τη μάσκα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε διάφορες κατηγορίες και χρήσεις να δούμε αν υπάρξουν αλλαγές, άρα επικαιροποιούμε πρώτα απ’ όλα αυτές τις οδηγίες, και παράλληλα βλέπουμε και στο γενικό πληθυσμό αλλαγές, και κυρίως σε μέρη όπου έχουμε συγχρωτισμό πχ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς… Εκεί ενδεχομένως να (...) κάνουμε μια συνάντηση η υποεπιτροπή ενδεχομένως την Κυριακή -και Δευτέρα ή Τρίτη- να γίνει μια συνάντηση της επιτροπής, της ολομέλειας, για να αποφασίσουμε για τις αλλαγές».

 

«Ενδεχομένως ή χειρουργική μάσκα με το πιαστράκι στο πλάι, για να μην αφήνουμε περιθώριο να μπαίνει αέρας, ή μάσκα χειρουργική και υφασμάτινη από πάνω της» διευκρίνισε και συμπλήρωσε:

«Αλλά θέλω να τονίσω ένα πράγμα που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος… Εάν εγώ φοράω χειρουργική μάσκα και είμαι σε περιβάλλον που τέσσερα – πέντε άτομα δεν φοράνε μάσκα, δεν προστατεύομαι. Προστατεύομαι μόνο κατά 7%. Και άρα αποφεύγουμε χώρους που δε φοράνε μάσκα όπως εκκλησιαστικούς κα. Για μεγάλη προστασία διπλή ή μονή μάσκα φοράμε όλοι μάσκα».

Καιρός και κορονοϊός

Όσον αφορά την κακοκαιρία και πόσο αυτή ευνοεί την περαιτέρω μετάδοση του ιού, σημείωσε πως οι καιρικές θερμοκρασίες που επικρατούσαν ήδη ήταν ευνοϊκές για τη μετάδοσή του ιού, ταυτόχρονα με την υγρασία. «Μια επιδείνωση ακόμα ευνοεί ακόμα περισσότερο τη μετάδοση , όχι όμως τόσο πολύ και επειδή είναι και παροδικό, δεν περιμένουμε να επιδράσει τόσο πολύ μακροπρόθεσμα». 

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2895)
Tags:
κακοκαιρία Μήδεια, Μήδεια, επιστήμονες, μάσκα, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK