07:50 04 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο ΑΔΜΗΕ απευθύνει έκκληση για «συνετή κατανάλωση» ρεύματος, ενώ δεν αποκλείονται προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος ανά περιοχή.

Κατανάλωση ρεύματος με… μέτρο συστήνει ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος εκπόνησε έκτακτο σχέδιο για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Η κακοκαιρία «Μήδεια» σαρώνει τη χώρα και ο ΑΔΜΗΕ θωρακίζει το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για τα επόμενα 24ωρα, προκειμένου να αποφευχθούν black outs. 

Βάσει του έκτακτου σχεδίου, αν χρειαστεί, θα υπάρξει περικοπή της ηλεκτροδότησης σε μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, ενώ εξασφαλίζεται η μέγιστη διαθεσιμότητα των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και η τροφοδοσία των καταναλωτών σε περίπτωση βλάβης στα δίκτυα.

Παράλληλα, δεν αποκλείονται προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος ανά περιοχή σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ απευθύνει έκκληση για «συνετή κατανάλωση» ρεύματος.

«Σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως αυτές που αναμένεται να επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα, ενδέχεται να σημειωθούν σφάλματα στις εναέριες γραμμές μεταφοράς ή και τους υποσταθμούς. Συνήθως, οι επιπτώσεις είναι μεταβατικές και αντιμετωπίζονται με ανασχεδιασμό της λειτουργίας του Συστήματος. Για την άμεση επιδιόρθωση τυχόν βλαβών έχει τεθεί σε επιφυλακή το αρμόδιο προσωπικό του ΑΔΜΗΕ», επισημαίνει, σε σχετική ανακοίνωση.

«Με βάση τα ανωτέρω, δεν αποκλείεται -σε συνδυασμό δυσμενών παραγόντων- να πραγματοποιηθούν αυτόματα διακοπές σε καταναλωτές για μικρά χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος στο παραγωγικό δυναμικό θα τεθεί σε εφαρμογή το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο για αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών, που προβλέπει κυκλικές περικοπές καταναλωτών, μικρής διάρκειας, με συνεργασία ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, κατόπιν προγραμματισμού και ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού. Καθ’ όλη τη διάρκεια των φαινομένων είναι κρίσιμη η συνετή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές», συμπληρώνει.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έκτακτο σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή μετά τη διενέργεια ασκήσεων προσομοίωσης, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία.

Σκοπός των ασκήσεων ήταν να προβλεφθούν η ζήτηση και η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να υπολογιστεί η επάρκεια του Συστήματος για το διάστημα κλιμάκωσης των δυσμενών καιρικών φαινομένων, που προβλέπεται να διαρκέσουν έως το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου.

Οι θερμοκρασίες και η ένταση των φαινομένων που θα επικρατήσουν στην επικράτεια θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ για τη διαχείρισή της έχει προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης του μέτρου της διακοψιμότητας.

Όσον αφορά, τέλος, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη διαθέσιμη ισχύς των μονάδων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων φυσικού αερίου και των υδροηλεκτρικών μονάδων.

Tags:
καιρός, διακοπή ρεύματος, διακοπή, ΑΔΜΗΕ, κακοκαιρία Μήδεια, Μήδεια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK