07:55 04 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 12
Βρείτε μας

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 94 νέα κρούσματα μεταλλαγμένου κορονοϊού στη χώρα μας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά στο «βρετανικό» στέλεχος.

Έκδηλη είναι η ανησυχία των ειδικών, καθώς η βρετανική μετάλλαξη φαίνεται πως έχει «ριζώσει» στη χώρα μας, την ίδια ώρα που ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον στα 530. Από αυτά, τα 495 αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη και τα 7 στη νοτιοαφρικανική.

Κατά τον τελευταίο έλεγχο μάλιστα εντοπίστηκαν 94 νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού, με τα 93 να έχουν ταυτοποιηθεί ως «βρετανικά» και 1 ως «νοτιοαφρικανικό».

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε ο ΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 η γονιδιωματική ανάλυση σε 178 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 29 Δεκεμβρίου 2020 έως και 3 Φεβρουαρίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου, Μυκόνου, Αχαΐας, Λακωνίας, Καρδίτσας και Λάρισας.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκαν συνολικά 94 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από τα 94 στελέχη, τα 93 ήταν θετικά στη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012), ενώ ένα στέλεχος στη μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, έχουν ταυτοποιηθεί, έως σήμερα, 495 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 9 για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2).

Τα 9 θετικά για την παρουσία της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης είναι όλα εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων τα 7 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και τα 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Δείτε τους πίνακες από την σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ:

Πίνακας ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις
© Φωτογραφία : eody.gov.gr
Πίνακας ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις
Πίνακας ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις
© Φωτογραφία : eody.gov.gr
Πίνακας ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις
Tags:
κρούσματα σήμερα, κρούσματα, ΕΟΔΥ, COVID-19, μετάλλαξη κορονοϊού, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK