09:06 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Μέχρι τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι έχουν την ευχέρεια να μετακινούνται με τα παλαιά έντυπα αλλά μετά ισχύουν τα νέα έντυπα μετακίνησης.

Μετά από τις διευκρινίσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας για τις μετακινήσεις των εργαζόμενων, που έκανε την Παρασκευή, στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εξέδωσε τα νέα έντυπα «Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων» που ισχύουν από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.

Η μεταβατική περίοδος

Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, προκειμένου οι εργαζόμενοι να εξοικειωθούν με τη νέα διαδικασία και τα νέα έντυπα. Έτσι, αποφασίστηκε να δοθεί ένα μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως που ισχύει από τις 06:00 σήμερα, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου μέχρι και την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου και ώρα 06:00, διάστημα κατά το οποίο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μετακινούνται με τα παλαιά έντυπα για τη μετάβαση από και προς την εργασία τους.

Ποιοι εξαιρούνται

Διευκρινίζεται πως, όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι σε αναστολή ή τηλεργασία ή βρίσκονται σε άδεια, δεν θα λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από εργοδότη είτε από την «ΕΡΓΑΝΗ» είτε από τη forma.gov.gr, ενώ οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται με βάση την προδήλωση στην «ΕΡΓΑΝΗ».

Σύμφωνα με τον κύριο Χαρδαλιά, οι δηλώσεις στην «ΕΡΓΑΝΗ» θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά το νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας, ενώ όπως προαναφέρθηκε, οι άδειες μετακίνησης για εργαζόμενους σε καθεστώς τηλεργασίας, αναστολής εργασίας και νόμιμης άδειας, παύουν να ισχύουν.

Όσο για τον δημόσιο τομέα, θα λειτουργεί μόνο με το απαραίτητο προσωπικό ενώ οι βεβαιώσεις των εργαζομένων θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας «με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού».

Για τους δημοσιογράφους που μετακινούνται για επαγγελματικούς λόγους, συνεχίζεται η διαδικασία όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Τα νέα έντυπα

Υπάρχουν δύο τρόποι που ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει τις συγκεκριμένες βεβαιώσεις:

  • Ηλεκτρονικά από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ https://eservices.yeka.gr/ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  • Από το https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία  χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.
Βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων
© Φωτογραφία : υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας: «Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους».

Οι δύο παραπάνω τρόποι για την απόκτηση των νέων εγγράφων ισχύουν και για αυτοαπασχολούμενους χωρίς εργοδότηελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, που θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητα τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

Βεβαίωση μετακίνησης αυτοαπασχολούμενου
© Φωτογραφία : υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Βεβαίωση μετακίνησης αυτοαπασχολούμενου

Τέλος, με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Βεβαίωση μετακίνησης μέλους οργάνου διοίκησης
© Φωτογραφία : υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Βεβαίωση μετακίνησης μέλους οργάνου διοίκησης
Tags:
Νίκος Χαρδαλιάς, Υπουργείο Εργασίας, εργαζόμενοι, εργασία, ΕΡΓΑΝΗ, μετακινήσεις, μετακίνηση, επιχειρήσεις
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK