15:00 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1543)
0 0 0
Βρείτε μας

Λήγει αύριο, Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, η μεταβατική περίοδος για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα πρέπει πλέον να κινούνται από και προς τις εργασίες τους με τα νέα έντυπα.

Με τη μεταβατική περίοδο που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με τις μετακινήσεις των εργαζομένων στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, να λήγει αύριο, Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη πως θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα νέα έντυπα μετακίνησης, ώστε να μπορούν να μεταβούν ή να επιστρέψουν από τις εργασίες τους.

Αυτό σημαίνει πως, από την Τετάρτη, όσοι εργαζόμενοι ελεγχθούν από τις αρχές έχοντας στην κατοχή τους τα παλαιά δικαιολογητικά για τη μετακίνησή τους από ή προς την εργασία τους, δεν θα μπορούν να αποφύγουν το πρόστιμο.

Τα νέα έντυπα

Το υπουργείο έχει ανακοινώσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φέρουν τα νέα έντυπα «Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων».

Υπάρχουν δύο τρόποι που ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει τις συγκεκριμένες βεβαιώσεις:

 • Ηλεκτρονικά από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» https://eservices.yeka.gr/ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
 • Από το https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία  χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.
  Βεβαίωση τύπου Α - Το έντυπο δήλωσης μετακίνησης εργαζομένου
  © Φωτογραφία
  Βεβαίωση τύπου Α - Το έντυπο δήλωσης μετακίνησης εργαζομένου
  Βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων
  © Φωτογραφία : υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
  Βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων

Οι δύο παραπάνω τρόποι για την απόκτηση των νέων εγγράφων ισχύουν και για αυτοαπασχολούμενους χωρίς εργοδότη, ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, που θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητά τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

Βεβαίωση μετακίνησης αυτοαπασχολούμενου
© Φωτογραφία : υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Βεβαίωση μετακίνησης αυτοαπασχολούμενου

Τέλος, με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Βεβαίωση μετακίνησης μέλους οργάνου διοίκησης
© Φωτογραφία : υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Βεβαίωση μετακίνησης μέλους οργάνου διοίκησης

Ποιοι εξαιρούνται

Διευκρινίζεται πως, όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι σε αναστολή ή τηλεργασία ή βρίσκονται σε άδεια, δεν θα λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από εργοδότη είτε από την «ΕΡΓΑΝΗ» είτε από τη forma.gov.gr, ενώ οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται με βάση την προδήλωση στην «ΕΡΓΑΝΗ».

Σύμφωνα με τον κύριο Χαρδαλιά, οι δηλώσεις στην «ΕΡΓΑΝΗ» θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά το νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας, ενώ όπως προαναφέρθηκε, οι άδειες μετακίνησης για εργαζόμενους σε καθεστώς τηλεργασίας, αναστολής εργασίας και νόμιμης άδειας, παύουν να ισχύουν.

Όσο για τον δημόσιο τομέα, θα λειτουργεί μόνο με το απαραίτητο προσωπικό ενώ οι βεβαιώσεις των εργαζομένων θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας «με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού».

Για τους δημοσιογράφους που μετακινούνται για επαγγελματικούς λόγους, συνεχίζεται η διαδικασία όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Θέμα:
Lockdown (1543)
Tags:
έντυπα, Υπουργείο Εργασίας, βεβαίωση εργαζομένου, εργαζόμενοι, εργαζόμενος, επιχειρήσεις, βεβαίωση μετακίνησης, μετακίνηση, μετακινήσεις
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK