07:30 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια» έφερε, πέρα από σφοδρές χιονοπτώσεις, και παράξενα χρώματα στον νυχτερινό ουρανό. Ένας φυσικός εξηγεί στο Sputnik τι συνέβη.

Μάρτυρες ενός διαφορετικού και όμορφου φαινομένου έγιναν οι κάτοικοι της Αττικής κατά το πρώτο βράδυ της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Πορτοκαλί, ροζ και λευκές αποχρώσεις φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό καθώς το χιόνι είχε στρωθεί στο έδαφος.

Γιατί όμως ο ουρανός έχει διαφορετική απόχρωση όταν χιονίζει;

Έχει να κάνει με την ανάκλαση του φωτός, εξηγεί ο φυσικός Γιάννης Κωστίκας

«Έτσι, το βράδυ μπορεί να δούμε διαφορετικές αποχρώσεις και στον ουρανό της πόλης λόγω τεχνητού φωτισμού όταν η πόλη είναι χιονισμένη. Όταν δεν έχουμε χιόνι, πηγές φωτός όπως τα φώτα του δρόμου φωτίζουν την περιοχή γύρω τους, η οποία είναι συνήθως μια σκοτεινή επιφάνεια. Όταν όμως χιονίζει, το φως σκεδάζεται στις νιφάδες του χιονιού που πέφτουν, δηλαδή διασκορπίζονται οι φωτεινές ακτίνες (όταν προσπέσουν σε μικροσκοπικά σωματίδια), και το χιονισμένο έδαφος (που είναι λευκό και όχι σκοτεινό) αντανακλά περισσότερο φως στον ουρανό. Έτσι ο νυχτερινός ουρανός γίνεται πιο φωτεινός».

Χρώματα στο νυχτερινό ουρανό - Μήδεια
Χρώματα στο νυχτερινό ουρανό - Μήδεια

«Το χρώμα του ουρανού θα ποικίλει ανάλογα με το χρώμα του φωτισμού: σε ορισμένες περιπτώσεις θα δείτε ροζ, κόκκινο, κίτρινο και λευκό» συμπληρώνει ο κ. Κωστίκας.

Το ίδιο συμβαίνει και την ημέρα, προσθέτει.

«Όταν το χιόνι πέφτει, το φως του ήλιου που περνά μέσα από τα σύννεφα και τα ατμοσφαιρικά σωματίδια σκεδάζεται (δηλαδή διασκορπίζεται) και σε όλες τις διαφορετικές νιφάδες χιονιού, δίνοντας μια ροζ απόχρωση στον ουρανό. Με απλά λόγια, το λευκό χρώμα έχει μεγαλύτερη ανακλαστική ικανότητα από τα άλλα χρώματα (γι' αυτό και το καλοκαίρι φοράμε άσπρα ρούχα ή τα σπίτια στα νησιά του Αιγαίου είναι ολόλευκα – για να μην απορροφούν θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά να την ανακλούν)» καταλήγει ο ειδικός.

Tags:
Αθήνα, Αττική, χιόνια, χιόνι, κακοκαιρία, κακοκαιρία Μήδεια, Μήδεια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK