08:45 04 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1631)
0 11
Βρείτε μας

H πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε πως δεν θα χρειαστεί παράταση του lockdown στην Αττική εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλά, ενώ ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου κάλεσε σε μεγάλη προσοχή.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εκτίμησε πως εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι ικανοποιητικά, δεν θα χρειαστεί να γίνει παράταση του lockdown στην Αττική.

«Αν συνεχίσουμε αυτή την εβδομάδα και την άλλη εβδομάδα τις πρώτες μέρες αξιολογηθούν οι παράμετροι, και δούμε ότι τα πράγματα είναι καλά, νομίζω ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε επόμενη εβδομάδα, γιατί έχει κόστος και οικονομικό, και για τα παιδιά στα σχολεία, και για όλους μας γενικά. Υπάρχει φοβερή ψυχολογική πίεση και ασθενείς no COVID που πρέπει οπωσδήποτε να εξυπηρετηθούν να τρέξουν τα χειρουργεία για να μπορέσουν κι αυτοί να προχωρήσουν να γίνουν διαγνώσεις και να κάνουν τις νοσηλείες» είπε στον ΣΚΑΪ. 

Αναφερόμενοι στους εμβολιασμούς, σημείωσε πως όσο γρηγορότερα κινείται η διαδικασία τόσο συντομότερα θα φτάσουμε στην απαραίτητη ανοσία.

«Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα με 60% εμβολιασμών μέχρι τέλος Ιουνίου για να μπορούν να κινηθούν από κει και πέρα τα πράγματα, μέσα στο καλοκαίρι να μειωθούν τα μέτρα και να αλλάξει η ζωή όλων μας» είπε.

«Όσο μειώνουμε το ιικό φορτίο, όσο μειώνεται η έξαρση του ιού τόσο μειώνονται οι μεταλλάξεις. Γι’ αυτό ο στόχος είναι τα εμβόλια. Μείωση του ιού σημαίνει μείωση των μεταλλάξεων. Αρχές Μαρτίου έρχεται της Moderna προχώρησε στην πρώτη φάση και τελειώνει της Johnson & Johnson, είναι πολύ πιο εύκολο και μπορούμε να προχωρήσουμε.  Μη φέρνουμε την καταστροφή κάθε μέρα. Το Πάσχα θα γίνει (άνοιγμα) με μέτρο, μετά το Πάσχα, τέλος Ιουνίου, τα πράγματα αλλάζουν».

Καπραβέλος: «Όχι σε σοκ και δέος στην Αθήνα»

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, προειδοποιώντας πως «η Αθήνα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ».

«Οι υγειονομικοί δεν θέλουμε να κλείσει η αγορά και οριζόντια μέτρα, αλλά μπροστά σε μια έκρηξη πανδημίας στην Αθήνα και σε ένα σοκ και δέος που θα δούμε, το ζήσαμε κι εμείς (στη Θεσσαλονίκη), θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» εξήγησε.

O ίδιος τάχθηκε υπέρ των αυστηρότερων μέτρων στη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας πως υπήρξε αίτημα για «αναστολή όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Μας βοήθησε και ο καιρός σε αυτό. Εάν χρειαστεί προκειμένου να φθάσουμε σε ολικό lockdown όπως η Αθήνα και η Πάτρα, πρέπει νομίζω σταδιακά να φροντίσουμε να μην έχουμε έκρηξη».

«Έτσι όπως είναι τα πράγματα και με τον ρυθμό των εμβολίων και με την ύφεση της πανδημίας που όλοι πιστεύουμε νομίζω ότι μετά το Πάσχα θα μιλάμε με τελείως διαφορετικούς όρους» σημείωσε, πάντως.

Εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση στο ιικό φορτίο, που πλέον θυμίζει εποχές Οκτωβρίου, αλλά τόνισε πως «έχουμε αισιοδοξία ότι η φυσική ανοσία, οι εμβολιασμοί και τα μέτρα, είναι δυνατό να αποτρέψουν έκρηξη πανδημίας». 

«Προσπαθούμε να μην κλείσει η Θεσσαλονίκη να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς έξω από τα νοσοκομεία. Η αλυσίδα της διασποράς πρέπει να σπάσει, αν δεν σπάσει, φοβόμαστε ότι θα έχουμε κάτι αντίστοιχο, όχι τόσο σε μεγάλη ένταση, όχι απόλυτα lockdown, χρειάζονται στοχευμένα μέτρα. Η εμπειρία μας είναι αμείλικτη, δεν μπορούμε να ρισκάρουμε. Του Οκτωβρίου το ιικό φορτίο μεταφράστηκε σε έκρηξη της πανδημίας. Από τη στιγμή που βλέπουμε αύξηση μετά τα Φώτα 345%, και την τελευταία εβδομάδα 75%, για εμάς είναι καμπανάκι ισχυρό, να σπάσει άμεσα η αλυσίδα διασποράς». 
Θέμα:
Lockdown (1631)
Tags:
νοσοκομείο, Νίκος Καπραβέλος, Ματίνα Παγώνη, lockdown, Αττική
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK