08:26 08 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Ο χιονιάς και ο παγετός προκάλεσαν ζημιές σε δενδροκαλλιέργειες αφού οι ζεστές ημέρες των προηγούμενων μηνών «ξύπνησαν» τα δένδρα όπως τις ροδακινιές που είχαν ανθίσει. Ο παγετός φέρνει επίσης αύξηση στις τιμές κηπευτικών υπαίθρου, όπως μπρόκολα, κουνουπίδια που πωλούνται στις λαϊκές αγορές.

Το χιόνι και οι αρνητικές θερμοκρασίες που έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια» έχουν προκαλέσει ζημιές σε καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως στις δενδροκαλλιέργειες, όπως ροδακινιές, αμυγδαλιές κ.ά.

Την ίδια ώρα, στα χωράφια όπου καλλιεργούνται φρέσκα κηπευτικά όπως μπρόκολα, κουνουπίδια και παντζάρια το χιόνι και ο παγετός δεν επέτρεψε στους παραγωγούς να κάνουν συγκομιδή, ενώ ο δυνατός αέρας που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες στην Κεντρική Μακεδονία προκάλεσε ζημιές σε εγκαταστάσεις θερμοκηπίων. Αποτέλεσμα αυτών των φαινομένων ήταν η αύξηση στις τιμές αρκετών κηπευτικών προϊόντων που πωλούνται στις λαϊκές αγορές.

Ο αγρότης Χάρης Κόκκαλης από τον Βόλο, μιλώντας στο Sputnik, ανέφερε ότι έχουν προκληθεί ζημιές στις αμυγδαλιές και στα πυρηνόκαρπα όπως ροδακινιές και βερικοκιές εξαιτίας του παγετού που επικράτησε μετά το πέρασμα του χιονιού, ωστόσο τόνισε ότι το μέγεθος των ζημιών θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

«Εδώ στη Μαγνήσια, έχουμε τις αμυγδαλιές που ήταν ανθισμένες και με τις αρνητικές θερμοκρασίες έχουν μια ζημιά. Όμως το μέγεθος της ζημιάς δεν φαίνεται ακόμα. Θα φανεί σε δυο-τρεις ημέρες όταν ανεβεί η θερμοκρασία. Πυρηνόκαρπα, δηλαδή ροδάκινα και βερίκοκα, έχουν κι αυτά ζημιά. Οι θερμοκρασίες ήταν -6 και -7 (βαθμούς), αλλά ακόμη δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ζημίας. Διότι μπορεί να φανεί αργότερα στη γονιμοποίηση η οποία να είναι ατελής ως προς την καρπόδεση» εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης.

Επισήμανε δε, ότι το φαινόμενο της «Μηδείας», με τη χιονόπτωση μέσα στον χειμώνα, δεν είναι από μόνο του ανησυχητικό, αλλά πρόβλημα για την παραγωγή είναι πως τα δένδρα είχαν ανθίσει: «Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τις ζέστες που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο και προς τον Φεβρουάριο, δηλαδή Δεκέμβριο και Ιανουάριο με τους 20 βαθμούς Κελσίου και τους νοτιάδες που "ξύπνησαν" τα δένδρα νωρίτερα. Οπότε η "Μήδεια" είναι ακραίο φαινόμενο γιατί καταστρέφει την παραγωγή» ανέφερε ο κ. Κόκκαλης προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η κλιματική αλλαγή και τα φαινόμενα αυτά μάς δημιουργούν προβλήματα».

«Μεγάλη ζημιά σε ροδάκινα, κεράσια, αμύγδαλα»

Ζημιές μετρούν και οι αγρότες στην περιοχή της Λάρισας όπως δήλωσε στο Sputnik ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.

«Έχουν γίνει αρκετές ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες όπως σε ροδάκινα, κεράσια, αμύγδαλα κ.λπ. γιατί ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας και απ' ό,τι φαίνεται τώρα έχουν πέσει τα άνθη και δεν θα υπάρχει παραγωγή. Μιλάμε για μεγάλη ζημιά που έχει γίνει κι έχουμε ζητήσει από τον ΕΛΓΑ να ξεκινήσει διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών και των αποζημιώσεων. Αυτά βέβαια με τον ΕΛΓΑ καθυστερούν αρκετά κι έχουμε σοβαρό πρόβλημα» περιέγραψε ο κ. Μαρούδας.

Στον κάμπο του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, ζημιές καταγράφουν οι καλλιέργειες σιτηρών, όπως δήλωσε στο Sputnik ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου της περιοχής Δημήτρης Παπασιμόπουλος.

«Υπάρχουν ζημιές, ωστόσο δεν έχουμε ακριβή εικόνα αυτών καθώς δεν έχουν λιώσει τα χιόνια για μπουν να ελέγξουν. Κυρίως μιλάμε για σιτηρά που έχουν ριζώσει και με το χιόνι και τον παγετό έχουν καεί τα νέα φύτρα» ανέφερε.

Η «Μήδεια» αύξησε την τιμή στα μπρόκολα

Ο χιονιάς και ο παγετός της «Μήδειας» προκάλεσε έλλειμα στις ποσότητες των κηπευτικών προϊόντων που πωλούνται στις λαϊκές αγορές με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε μια σειρά προϊόντα.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών νομού Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαβίδας «έχουμε μια ζημιά σε κάποια προϊόντα που είναι υπαίθρου. Δηλαδή στα μπρόκολα, στα κουνουπίδια, στα παντζάρια, στις σαλάτες». 

«Υπάρχει μια καταστροφή αυτών, περίπου στο 40%, όμως υπάρχουν αντίστοιχα προϊόντα στα θερμοκήπια κι έτσι υπάρχει σχετική επάρκεια προϊόντων στις λαϊκές αγορές. Μέρα με τη μέρα λιώνουν και οι παγωνιές και άρα υπάρχουν προϊόντα» προσθέτει.

Η έλλειψη κάποιων προϊόντων επέφερε αύξηση στις τιμές τους, όπως, για παράδειγμα, στο μπρόκολο, που πωλείται στους πάγκους των λαϊκών αγορών περίπου 1 ευρώ και μετά τη «Μήδεια» πωλείται προς 1,50 ευρώ. 

«Σημειώθηκαν αυξήσεις, αλλά τις επόμενες θα εξομαλυνθούν οι τιμές» παρατηρεί ο κ. Λαβίδας. Ζημιές ωστόσο, όπως λέει, έχουν υποστεί και θερμοκήπια της περιοχής εξαιτίας των δυνατών ανέμων που σημειώθηκαν πριν την επέλαση της «Μήδειας».

Tags:
κακοκαιρία, λαϊκές αγορές, παραγωγή, αγρότες, χιόνια, κακοκαιρία Μήδεια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK