22:58 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Από μία έως τρεις ημέρες χωρίς ρεύμα, κάποια και χωρίς νερό, αρκετά νοικοκυριά στα βόρεια της Αττικής φτάνουν πλέον στο όριο των αντοχών τους καθώς η κακοκαιρία Μήδεια πέρασε αλλά οι διακοπές ρεύματος επιμένουν.

Τα μεσάνυχτα έθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ως το χρονικό όριο για την αποκατάσταση της πλειοψηφία των προβλημάτων ηλεκτροδότησης που παραμένουν στα βόρεια της Αττικής όπου πολλά νοικοκυριά παραμένουν έως και για τρίτη ημέρα χωρίς ρεύμα. 

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς από τις 83 βλάβες που είχαν παρουσιαστεί στην Αττική, σήμερα στις 6 το πρωί είχαμε 42 σε εκκρεμότητα. Στις 13:00, έμεναν 21 να αποκατασταθούν. Στις 16:00 είχαμε 16 και μέχρι την επόμενη μία ώρα θα έχουν μείνει ουσιαστικά 10 σημεία μέσης τάσης προς αποκατάσταση, περίπου 13.000 νοικοκυριά.

«Θα γίνει αναδιάταξη των δυνάμεων του ΔΕΔΔΗΕ, έτσι ώστε όλες οι δυνάμεις να επικεντρωθούν σε αυτά τα 10 σημεία και πιστεύω ότι μέχρι τα μεσάνυχτα θα είναι ελάχιστες οι μη λειτουργικές υποδομές. Ουσιαστικά, δηλαδή, το 90% των βλαβών από χθες θα έχουν επιδιορθωθεί» ανέφερε.

«Δεν θα κοιμηθεί κανείς μέχρι να πάρει ρεύμα και η πιο απομακρυσμένη γειτονιά»

Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι «δεν θα ξεκουραστεί κανείς, δεν θα κοιμηθεί κανείς, κανείς δεν δέχεται να αντικατασταθεί, θα είμαστε όλοι εδώ όπως και χθες το βράδυ, μέχρι και η τελευταία γειτονιά, η πιο απομακρυσμένη γειτονιά της Αττικής να πάρει ρεύμα».

Έκανε λόγο για δαιδαλώδη κατάσταση και για αναδιάταξη των δυνάμεων προκειμένου μέχρι τα μεσάνυχτα να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

«Θα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, είναι πιο πολύπλοκες, κάποιων νοικοκυριών που θα μείνουν χωρίς ρεύμα. Είμαι σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να τους εξασφαλίσουμε ό,τι μπορεί να χρειαστούν για αυτό το τελευταίο βράδυ» παραδέχτηκε.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, το απόγευμα της Τετάρτης χωρίς ρεύμα παρέμεναν 25.000 νοικοκυριά.

Δεν είναι ακόμα η ώρα για τις ευθύνες

Και ενώ τα προβλήματα δεν έχουν ακόμα επιλυθεί ξεκίνησε το μπαλάκι των ευθυνών, με τον Περιφερειάρχη να κάνει λόγο για 250.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και να καλεί τον ΔΕΔΔΗΕ να αναλάβει την ευθύνη, λέγοντας ότι δεν είναι  υποχρέωση της Περιφέρειας το κλάδεμα δέντρων κοντά σε κολώνες ρεύματος. Επίσης, χαρακτήρισε ψέμα το ότι ήταν κλειστοί οι δρόμοι.

Από την πλευρά του ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι περισσότεροι από 400 τεχνικοί δίνουν μάχη για την επίλυση των προβλημάτων, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε την άρτια συνεργασία των συνεργείων με τους δήμους και τόνισε ότι δεν είναι ώρα να γίνει αυτή η συζήτηση για επίρριψη ευθυνών.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι «ο καθένας έχει αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι ευθύνης. Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε ποιος κάνει τι».

«Δεν θα μπω στη διαδικασία να συζητήσω αυτή τη στιγμή ποιος κάνει τι. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι εκεί έξω υπάρχουν ταλαιπωρημένοι συμπολίτες μας και η ευθύνη του κράτους, ευθύνη όλων μας, είναι όσο ποιο γρήγορα να προχωρήσει η αποκατάσταση αυτή» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο η εμπλοκή της Πολιτικής Προστασίας άρχισε στις 19:00 την Τρίτη και υπάρχει συνεργασία. 

«Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο, είναι ώρα ευθύνης όλων μας και είναι ώρα σκληρής δουλειάς και σκληρής προσπάθειας» πρόσθεσε.

Πού παραμένουν οι διακοπές ρεύματος

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ τόνισε ότι στα βόρεια προάστια είναι εκατοντάδες οι κορμοί που έχουν πέσει και με την υποστήριξη Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού, μαζεύονται.

«Ήταν τεράστια η έκταση των κορμών -όχι κλαδιών- ολόκληρων κορμών που καταρρέαν, έσπαγαν και έκοβαν τα καλώδια. Δεν μπορώ να σας κάνω πρόβλεψη ότι δίνουμε σε μια γραμμή και ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι πίσω από ένα δρόμο υπάρχει ένα καινούριος κορμός που έχει πέσει. Συντονιζόμαστε, προσπαθούμε, ανανεώνουμε την πληροφόρηση, ορμάμε» τόνισε.

Αναλυτικά, όπως ενημερώνει ο ΔΕΔΔΗΕ, πριν τις 19:00 συνεχίζονταν οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση 10 γραμμών Μέσης Τάσης σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί, το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης ήταν 70.000. Έως αυτή την ώρα έχουν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 45.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένα καλώδια, στύλους κ.λπ.) να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή. Καλεί επίσης όσους πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν με την Εταιρία για να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης, τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500 , μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).

Η κατάσταση σε Κρήτη και Εύβοια

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στην Εύβοια όπου ανέφερε ότι η προσπάθεια άρχισε με με 37 οικισμούς και 15.000 κόσμο χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ έχουν γίνει 517 αντικαταστάσεις στύλων, καθώς και πέντε νέες οδεύσεις.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, ελάχιστοι οικισμοί έχουνε μείνει χωρίς ρεύμα, περίπου 3.000 νοικοκυριά και συνεχίζεται η προσπάθεια μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες τελείως.

Επίσης στην Κρήτη δύο γραμμές υψηλής τάσης πλέον, αρμοδιότητας και του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ στη Σητεία να καταρρεύσουν. Όλη η Σητεία έμεινε εκτός ηλεκτροδότησης για λίγες ώρες με 11 μποφόρ να πνέουν - γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Έγινε πλήρης αποκατάσταση κι αυτή τη στιγμή η Κρήτη δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Tags:
Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, διακοπή ρεύματος, Αττική, ΔΕΔΔΗΕ, κακοκαιρία Μήδεια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK