12:24 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Ελληνικό #MeToo (267)
0 11
Βρείτε μας

Η Σοφία Μπεκατώρου προκάλεσε «μία εθνική αφύπνιση για ένα θέμα που για πολλά χρόνια θεωρείτο ταμπού» στη χώρα, γράφουν οι «New York Times».

Στο ελληνικό #MeToo και τη χιονοστιβάδα καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποιητική συμπεριφορά στον χώρο του θεάματος αφιέρωσαν εκτενές άρθρο τους οι «New York Times».

Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας κάνει λόγο για εθνική αφύπνιση μιας συντηρητικής κοινωνίας, μετά τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης που «συνταράσσουν τον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο», αφού η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, με την αποκάλυψή της ότι είχε πέσει θύμα βιασμού από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας το 1998.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η «χρυσή» Ολυμπιονίκης, με την εξομολόγησή της, προκάλεσε «μία εθνική αφύπνιση για ένα θέμα που για πολλά χρόνια θεωρείτο ταμπού» στη χώρα.

Παράλληλα, αναφέρεται ειδικά στην παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, «εν μέσω θύελλα καταγγελιών τις οποίες αρνήθηκε οργισμένα», σημειώνοντας ότι οι πιο σοβαρές υποθέσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Επικαλούμενο ωστόσο δικαστικό αξιωματούχο, υπογραμμίζει ότι δεν είναι σαφές πόσες από τις καταγγελίες θα καταλήξουν σε δίκη, δεδομένων της παραγραφής και της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, αυτό είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιο για τα θύματα, καθώς, σύμφωνα με τον νόμο στην Ελλάδα, ο βιασμός παραγράφεται μετά από 15 χρόνια, ενώ σε περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης το θύμα έχει μόλις τρεις μήνες να ξεκινήσει κάποια νομική διαδικασία.

«Η καταιγίδα των καταγγελιών εναντίον σεβαστών προσώπων στον ελληνικό κόσμο των τεχνών έρχεται σε μια από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες της Ευρώπης, όπου αυτές οι κακοποιήσεις ψιθυρίζονται από καιρό, αλλά δεν συζητήθηκαν ποτέ ανοιχτά, πόσο μάλλον να διώκονται» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα επίσης με το άρθρο, πολλές από τις επιφανείς προσωπικότητες που βρέθηκαν στο μάτι του Κυκλώνα, αρνούνται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι έπεσαν θύματα μιας «δημόσιας υστερίας», η οποία έχει προεξοφλήσει την ενοχή τους.

«Η καταιγίδα καταγγελιών για τεράστια ονόματα και σεβαστά πρόσωπα στον ελληνικό κόσμο των τεχνών έρχεται σε μια από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες της Ευρώπης, όπου αυτές οι κακοποιήσεις έχουν από καιρό ακουστεί, αλλά δεν συζητήθηκαν ποτέ ανοιχτά, πόσο μάλλον να φτάσουν σε σημείο να διώκονται», σημειώνεται επίσης, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα.

Θέμα:
Ελληνικό #MeToo (267)
Tags:
παρενόχληση, καταγγελίες, καταγγελία, ηθοποιοί, ηθοποιός, θέατρο, σεξουαλική κακοποίηση, κακοποίηση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK