04:15 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Σαν σήμερα, στις 18 Φεβρουαρίου του 1883, γεννήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες.

«Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβούμαι τίποτα. Είμαι λέφτερος»: Μία από τις ιστορικές, αθάνατες φράσεις του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, η οποία είναι χαραγμένη στον τάφο του -όπως το θέλησε ο ίδιος- στο Ηράκλειο της Κρήτης

Σαν σήμερα, στις 18 Φεβρουαρίου του 1883, γεννήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως. 

«Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ο Τελευταίος Πειρασμός», είναι κάποια μόνο από τα έργα του. Συγγραφέας, δημοσιογράφος, πολιτικός, μουσικός, ποιητής και φιλόσοφος, είναι κάποιες από τις ιδιότητές του, έχοντας αφήσει πίσω του πλούσιο λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο.

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1907 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και το 1910 επέστρεψε στην Αθήνα.

Ο ίδιος ταξίδεψε σε πολλά μέρη όσο ζούσε: Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Αυστρία, Κύπρος, Ιαπωνία είναι κάποια από τα μέρη που επισκέφτηκε. 

Τα έργα του προκάλεσαν αντιδράσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους, με τον ίδιο να γράφει σε επιστολή του, απαντώντας σε απειλές για αφορισμό του: «Μου δώσατε μια κατάρα, Άγιοι Πατέρες, σας δίνω μια ευχή: Σας εύχομαι να 'ναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να 'στε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ». Εντέλει, η Εκκλησία δεν προχώρησε στον αφορισμό του Νίκου Καζαντζάκη.

Προσβλήθηκε από λευχαιμία και νοσηλεύτηκε στην Κοπεγχάγη της Δανίας και το Φράιμπουργκ της Γερμανίας, όπου τελικά κατέληξε στις 26 Οκτωβρίου 1957 σε ηλικία 74 ετών. 

Η σορός του μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και από εκεί, στο Ηράκλειο. Σημειωτέον ότι το αεροσκάφος για τη μεταφορά διέθεσε ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Η ταφή του έγινε στην Τάπια Μαρτινέγκο, πάνω στα βενετσιάνικα τείχη του Ηρακλείου, καθώς η ταφή του σε νεκροταφείο απαγορεύτηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.

Tags:
συγγραφέας, Νίκος Καζαντζάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK