20:18 08 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Συνεχίζεται η προσπάθεια για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης καθώς και σήμερα εκατοντάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα, ενώ ήδη έχει αρχίσει το μπαλάκι των ευθυνών.

Το κλάδεμα δέντρων κοντά σε καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ έχει βρεθεί στο επίκεντρο της επίρριψης ευθυνών για τις διακοπές ρεύματος που βύθισαν στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ τα προβλήματα παραμένουν έντονα για ακόμα μία ημέρα. 

Την αρχή έκανε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης που έδειξε τον ΔΕΔΔΗΕ για τις διακοπές ρεύματος εν μέσω κακοκαιρίας και μετά οι οποίες ταλαιπωρούν χιλιάδες νοικοκυριά. Μάλιστα, χαρακτήρισε ψέμα το ότι ήταν κλειστοί οι δρόμοι και αποποιήθηκε την ευθύνη για το κλάδεμα δέντρων όταν αυτά βρίσκονται κοντά σε καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε στο στόχαστρο και του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ο οποίος ανέφερε ότι έπρεπε να είχε ενεργήσει έτσι ώστε να κόψει τα δέντρα και τα κλαδιά. Πάντως, χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη ώρα, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι η συνεργασία στο πεδίο της μάχης είναι καλή με τους δήμους και ζήτησε να μην γίνει τώρα η συζήτηση αυτή. 

Οι παραφωνίες αυτές ενόχλησαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που απευθυνόμενος το πρωί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν δίστασε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το πινγκ πονγκ ευθυνών.

ΔΕΔΔΗΕ για κλάδεμα δέντρων: Κάθε χρόνο πραγματοποιείται με άδεια από το Δασαρχείο

Η συζήτηση πάντως έχει ανοίξει και δεν πρόκειται να κλείσει εύκολα, με τον ΔΕΔΔΗΕ να υπενθυμίζει ότι το κλάδεμα των δέντρων που γειτνιάζουν με τα καλώδια πραγματοποιείται κάθε χρόνο με άδεια από το Δασαρχείο. Το κλάδεμα αφορά δέντρα που δημιουργούν κινδύνους για βραχυκύκλωμα ή σπάσιμο καλωδίων.

Σχετικό έγγραφο απευθύνει κάθε χρόνο ο ΔΕΔΔΗΕ προς τα Δασαρχεία και τους Δήμους προκειμένου να εξασφαλιστεί η σχετική άδεια και να προσδιοριστεί το σημείο απόθεσης των κλαδιών σε κάθε περιοχή. Όπως αναφέρεται από τον Διαχειριστή, η διαδικασία είναι τυπική και η άδεια δίνεται κάθε χρόνο. 

«Απαραίτητα πρέπει τα δένδρα που έρχονται σε επαφή ή γειτνιάζουν με αγωγούς να κλαδευτούν, ώστε να τηρούνται τα όρια ασφαλείας σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της επιχείρησης» αναφέρει ο Διαχειριστής.

Η διαδικασία βασίζεται σε Κανονισμό του 1967 για την «Εγκατάσταση και Συντήρηση Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας». Η άδεια ζητείται στις αρχές του έτους προκειμένου να ακολουθήσει το κλάδεμα την άνοιξη.

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ, η επαφή ή γειτνίαση των δένδρων με τα ηλεκτροφόρα σύρματα είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα στα δίκτυα με πιθανές σοβαρές συνέπειες ενώ ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα προκαλούνται από δένδρα ή κλαδιά μειωμένης αντοχής (π.χ. από πυρκαγιές) που πέφτουν στα σύρματα σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας (χιονοπτώσεις). 

Για τους ίδιους λόγους (ασφαλείας) γίνεται αποψίλωση των χόρτων γύρω από τους στύλους των γραμμών που βρίσκονται μέσα σε δάση.

Σημειώνεται ότι οι μεγάλης έκτασης διακοπές που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες κυρίως στα βόρεια προάστια της Αθήνας οφείλονται, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, τόσο σε κλαδιά όσο και -κυρίως- σε ολόκληρα δέντρα που κατέρρευσαν από το βάρος του χιονιού και έσπασαν τα καλώδια διανομής ή/και εμπόδισαν την οδική πρόσβαση των συνεργείων αποκατάστασης.

Πού παραμένουν οι διακοπές ρεύματος

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, οι εργασίες αποκατάστασης επικεντρώνονται σε επτά περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα σε: Εκάλη, Διόνυσο, Άγιο Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο.

Η εταιρεία καλεί όλους όσοι διαπιστώνουν προβλήματα να επικοινωνήσουν για να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης, τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500, μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr). 

Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι χρειάστηκε να στηθεί μία αρκετά δύσκολη επιχείρηση απεγκλωβισμού οικογένειας στη Δροσιά όταν το παιδί συνέχιζε με υψηλό πυρετό για δύο ημέρες και έπρεπε να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Στην επιχείρηση συμμετείχε και μπουλντόζα του στρατού προκειμένου να απομακρύνει το χιόνι και τα δέντρα από τον δρόμο. Τελικά, το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Tags:
διακοπή ρεύματος, ηλεκτρικό ρεύμα, δέντρα, κακοκαιρία Μήδεια, χιόνια, ΔΕΔΔΗΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK