08:49 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Επιστολή με δικαστικό επιμελητή έστειλε στον πρωθυπουργό ένας δικηγόρος από την Αλεξανδρούπολη, ζητώντας του να μην γίνει η επέκταση της δομής φιλοξενίας μεταναστών στο Φυλάκιο της Ορεστιάδας. Του θυμίζει ότι πέρσι τον Μάρτιο τον είχε συγχαρεί που μαζί με άλλους ήταν στα σύνορα πριν φτάσουν οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις.

Την ώρα που στην Ορεστιάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον νόμο Έβρου, κάτοικοι και φορείς αναμένουν την απόφαση της κυβέρνησης περί επέκτασης ή μη της υφιστάμενης δομής φιλοξενίας μεταναστών στο ΚΥΤ Φυλακίου, ο δικηγόρος από την Αλεξανδρούπολη και πρόεδρος του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα Έβρου» Πάρης Παπαδάκης έστειλε με δικαστικό επιμελητή επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας του να μη γίνει το συγκεκριμένο έργο το οποίο χαρακτήρισε «έγκλημα».

«Είναι μια ουσιαστική κίνηση, μια επιστολή που παρέλαβαν στο Μέγαρο Μαξίμου, χέρι-χέρι ο πρωθυπουργός (σ.σ. από τον δικαστικό επιμελητή που την παρέδωσε), με έκθεση επίδοσης. Όχι μια επιστολή στο διαδίκτυο που δεν θα την δει κανείς» δήλωσε στο Sputnik ο κ. Παπαδάκης.

Εξηγώντας τους λόγους που τον ώθησαν να στείλει με δικαστικό επιμελητή την επιστολή στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Παπαδάκης λέει ότι θέλει «να τους αφυπνίσει».

«Ό,τι μπορώ να κάνω, με ό,τι δυνάμεις έχω, θα το κάνω» συμπληρώνει.

«Είτε με επιστολές, είτε στον δρόμο, είτε δικαστικά -επειδή είμαι νομικός-, είτε να μπορέσω να τονώσω ηθικά τους κατοίκους στο Φυλάκιο και τους ιδιοκτήτες χωραφιών που τους τάζουν λαγούς με πετραχήλια (σ.σ. για να πουλήσουν τα αγροτεμάχια και να χτιστεί η επέκταση της δομής), ό,τι περνάει από το χέρι μου, θα το κάνω για να μη γίνει αυτό το έγκλημα που πάνε να κάνουν εκεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης.

Ο κ. Παπαδάκης ως πρόεδρος του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα Έβρου» και ως Εβρίτης, υπενθυμίζει στον κ. Μητσοτάκη ότι στα επεισόδια του περασμένου Μαρτίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα όπου χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στη χώρα, ήταν εκεί, μαζί με άλλους κατοίκους της περιοχής, πριν ακόμα καταφτάσουν οι δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Είμαι ένας από αυτούς που τον Μάρτιο του 2020 στα επεισόδια στον Έβρο άφησα τη ζεστασιά του σπιτιού μου, τη θαλπωρή της οικογενείας μου και με αυταπάρνηση και κίνδυνο ζωής έτρεξα στο Δέλτα Έβρου πριν καν ακόμα οργανωθεί η αστυνομία και ο στρατός, για να βοηθήσω δίπλα με τον απλό κόσμο αγρότες, κτηνοτρόφους, καλυβιέρηδες και όχι μόνο, έτσι ώστε να αποτραπεί η συγκροτημένη από τον Τούρκο πρόεδρο λαθροεισβολή τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων που η τουρκική χωροφυλακή και ο στρατός μπροστά στα μάτια μας αποβίβαζαν και τους έβαζαν σε βάρκες για να τους περάσουν στο Ελληνικό έδαφος.

Είμαι ένας από αυτούς που την νύχτα μέσα στις μπλάβες στον ποταμό Έβρο σε απόσταση 30 μέτρων από την Τουρκία  διενεργούσα περιπολίες χωρίς μέσα, χωρίς θερμικές κάμερες χωρίς τίποτα παρά μόνο ως εφόδιο την αγάπη μου για τον τόπο και την ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ. Είμαι ένας από αυτούς που οι Τούρκοι στρατιώτες με σημάδευαν με τα όπλα και πυροβολούσαν στον αέρα για να τρομάξω έτσι ώστε να μπορέσουν οι διακινητές να περάσουν στο Ελληνικό έδαφος τους λαθρομετανάστες.

Είμαι ένας από αυτούς που δεν σκέφτηκα καν να γυρίσω πίσω όταν στρέφανε το όπλο πάνω μου, γιατί μια πρωτόγνωρη δύναμη έβγαινε από μέσα μου που μου έλεγε να μην διανοηθώ να φοβηθώ.

Είμαι ένας από αυτούς που τον Μάρτιο του 2020 κατά την επίσκεψη σας στον Έβρο στο ΤΣΦ Φερών μου σφίξατε το χέρι και μου είπατε περήφανα "μπράβο σας για ότι κάνετε για την πατρίδα, συνεχίστε έτσι". Το θυμάστε κ. Πρωθυπουργέ;»

© Φωτογραφία : Πάρης Παπαδάκης
Η έκθεση επίδοσης της επιστολής από τον δικαστικό επιμελητή

Στην επιστολή του, ο κ. Παπαδάκης τονίζει μεταξύ άλλων ότι «κανένα επιχείρημα δεν δικαιολογεί αυτό το έγκλημα που πάει να γίνει. Δεν πρέπει να είναι κάποιος απόφοιτος της σχολής Ευελπίδων για να αντιληφθεί ότι δεν δημιουργείς 5η φάλαγγα στην πλάτη του στρατού. Άραγε τι λέει το ΚΥΣΕΑ γι’ αυτό; Ο Έβρος λόγω της γεωστρατηγικής θέσης του και για πολλούς άλλους λόγους που γνωρίζετε, πρέπει να είναι αποφορτισμένος από εσωτερικούς κινδύνους, έτσι ώστε σε μια έκτακτη περίπτωση το μυαλό μας και η δύναμη μας να επικεντρώνεται στους εξωτερικούς κινδύνους κι όχι στους εσωτερικούς».

«Θα κινηθούμε δικαστικά σε περίπτωση επίταξης χωραφιών»

Μιλώντας στο Sputnik ο κ. Παπαδάκης άσκησε δριμεία κριτική και στους εκλεγμένους αιρετούς της περιοχής λέγοντας ότι «δεν κάνουν καμία κίνηση, να πάνε στον πρωθυπουργό, να ζητήσουν ακρόαση και να πιέσουν όλοι μαζί» για να μην γίνει η νέα δομή και επισημαίνει ότι οι πολίτες αναμένουν την τελική απόφαση της κυβέρνησης για τη δομή και αν τελικά προχωρήσει το έργο είναι έτοιμοι να αντιδράσουν με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεση τους.

«Εμείς αναμένουμε την απόφαση του κ. Μηταράκη που μας είπε να περιμένουμε την τελική απόφαση της κυβέρνησης για το ΚΥΤ. Κι από εκεί και πέρα θα δούμε ποιοι μισθώνουν και ποιοι όχι τα χωράφια και αυτοί που δεν θα μισθώσουν -που είναι πάρα πολλοί- θα δούμε εάν θα τα κάνουν επίταξη, τότε θα κινηθούμε κι εμείς δικαστικά. Κι αν βγει και η προκήρυξη του έργου, θα προσβάλλουμε και αυτή στα δικαστήρια. Και όποιον άλλο κοινωνικό αγώνα με νόμιμα μέσα θα τον κάνουμε» αναφέρει ο κ. Παπαδάκης.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο επίταξης αγροτεμαχίων στο Φυλάκιο προκειμένου να γίνει η επέκταση της δομής, ο κ. Παπαδάκης σημειώνει ότι «επίταξη είχε γίνει στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο με την αιτιολογία ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη και δημόσια υγεία. Όμως στην περίπτωση τη δική μας δεν υφίσταται κάτι τέτοιο και αν το κάνουν πάσχει νομικά η απόφαση γιατί θα πρέπει να δικαιολογήσουν ποιος είναι κίνδυνος για τη δημόσια τάξης και τη δημόσια υγεία όταν οι ροές των μεταναστών έχουν μειωθεί πάρα πολύ».

Πετούν και σήμερα τουρκικά drones

Οι ροές των μεταναστών στα σύνορα του Έβρου είναι αισθητά μειωμένες τόσο λόγω της συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας του στρατού και της αστυνομίας όσο και λόγω του κορονοϊού και των καιρικών συνθηκών.

Ο ποταμός Έβρος που «φούσκωσε» λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων το προηγούμενο διάστημα παρέσυρε μάλιστα τα τουρκικά φυλάκια που βρίσκονταν πολύ κοντά στην κοίτη του ποταμού. Ωστόσο, η τουρκική στρατοχωροφυλακή συνεχίζει να πετά drone πάνω από τα σύνορα για να επιτηρεί την περιοχή, όπως την περασμένη εβδομάδα, στην περιοχή του Πέπλου.

Το έργο της ενίσχυσης του υπάρχοντος φράχτη, της κατασκευής του νέου και του συστήματος επιτήρησης θερμικών καμερών συνεχίζεται κανονικά, την ώρα που σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik επικρατεί «περίεργη» ησυχία και ελάχιστες ροές μεταναστών.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, εκατοντάδες μετανάστες βρίσκονται σε αναμονή στην Κωνσταντινούπολη περιμένοντας τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών για να ταξιδέψουν στα σύνορα προκειμένου να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Tags:
δομή μεταναστών, προσφυγικές ροές, επιστολή, Κυριάκος Μητσοτάκης, δομή φιλοξενίας, Ορεστιάδα, σύνορα, Έβρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK