20:40 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Για τις ιστορίες περί σεξουαλικής κακοποίησης (και όχι μόνο) στον χώρο του θεάτρου που έχουν δημοσιοποιηθεί τον τελευταίο καιρό, μίλησε, την Πέμπτη (18/02), ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης επισημαίνοντας πως «είναι δύσκολο να κατηγορήσεις ή να υπερασπιστείς κάποιον με απόλυτο τρόπο».

Θέση για τη σωρεία καταγγελιών περί λεκτικής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον χώρο του θεάτρου πήρε, την Πέμπτη (18/02), ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, και δήλωσε -μεταξύ άλλων- πως «είναι δύσκολο να κατηγορήσεις ή να υπερασπιστείς κάποιον με απόλυτο τρόπο». 

Χαρακτηριστικά, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Μαρκουλάκης τονίζει πως «είναι πολύ γενναία η στάση που έχουν κρατήσει οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες που δεν φοβούνται να μιλήσουν και αυτή είναι και η ουσία του κινήματος παγκοσμίως, καθώς όσα συμβαίνουν είναι πολύ σημαντικά και για εκείνον το θετικό είναι πως αρχίζει μια καινούργια εποχή, συνολικά για τον τομέα της εργασίας και όχι μόνο του θεάτρου».

Μάλιστα, ο ηθοποιός αναφέρει:

«Όσο για το θέατρο, στο οποίο ανήκω εδώ και 30 χρόνια, θέλω να ξεκαθαρίσω πως η εικόνα του συνολικά δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό όσων καταγγέλλονται είναι πολύ μικρότερο από εκείνους που δεν παραβατούν. Σας διαβεβαιώ ότι το θέατρο είναι γεμάτο από ανθρώπους με ταλέντο και ψυχικά χαρίσματα. Από την άλλη, όπως συμβαίνει παντού στην κοινωνία, υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν εννοήσει τη θέση τους στην κοινότητα διαφορετικά απ' ό,τι θα έπρεπε, που συμπεριφέρονται κακοποιητικά. Θα ήταν, όμως, λάθος και κρίμα να μείνουμε σε ένα επίπεδο ονοματολαγνείας (τα επώνυμα πρόσωπα προσφέρονται γι' αυτό) και να μην σκάψουμε βαθύτερα σε όλους τους χώρους, εκεί που δεν υπάρχουν ηχηρά ονόματα και ενδεχομένως οι ιστορίες των ανθρώπων περνούν απαρατήρητες».

Ακόμα, ο Μαρκουλάκης χαρακτηρίζει ως «πραγματική ηθική δικαίωση» των θυμάτων την αλλαγή που επέρχεται και τονίζει πως απενεργοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 12 Ιανουαρίου, δηλαδή αρκετές ημέρες πριν ξεσπάσει η εν λόγω θύελλα στον χώρο του Πολιτισμού. 

Ο ίδιος παραθέτει και ιστορία «άσχημης συμπεριφοράς από σκηνοθέτη», λέγοντας:

«Προσωπικά, αν κάτι τέτοιο συνέβαινε μπροστά μου, θα είχα το θάρρος να το καταγγείλω. Αυτά τα πράγματα, οι σεξουαλικές δηλαδή κακοποιήσεις, γίνονται κυρίως εν κρυπτώ, οπότε είναι δύσκολο να κατηγορήσεις ή να υπερασπιστείς κάποιον με απόλυτο τρόπο. Φίλη μου, ηθοποιός, μου μετέφερε κάποτε ιστορία άσχημης συμπεριφοράς από σκηνοθέτη (όχι σεξουαλικής φύσεως) και, όταν μπήκα στη μέση, το ίδιο το άτομο μού είπε να μην ανακατευτώ. Όπως και για τους καταγγέλλοντες υπήρχε δυσκολία να μιλήσουν για διάφορους λόγους, έτσι δεν είναι απλό και για τους τρίτους».

Επίσης, ως κατάλληλη οδό αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, ο Μαρκουλάκης δείχνει τη θεσμική και προσθέτει πως «ιδιαίτερα οι γενιές από τη δική του και νεότερες, δεν χρειάζονται ούτε νόμους ούτε κανόνες για να φέρονται όπως πρέπει μιας και οι περισσότεροι τα ξέρουν από την ανατροφή τους».

Καταληκτικά, ο ηθοποιός δηλώνει:

«Είμαστε συμφιλιωμένοι τόσο με το άλλο (και το ίδιο) φύλο όσο και με τις θέσεις ιεραρχίας μέσα σε μια ομάδα. Η κοινωνία προοδεύει. Κάποτε το ξύλο από τον δάσκαλο στο σχολείο εθεωρείτο φυσιολογικό, πλέον δεν είναι. Αν επιδείξουμε τώρα την ίδια γενναιότητα με τους ανθρώπους που έχουν υποφέρει, μαζί με ψυχραιμία, νομίζω ότι θα κερδίσουμε μια κοινωνία με λιγότερη βία στους χώρους εργασίας».
Tags:
θέατρο, σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική επίθεση, σεξουαλική βία, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK