21:43 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 03
Βρείτε μας

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή, συζητώντας νέα πιθανά μέτρα σε περιοχές που «φλερτάρουν» με το «κόκκινο». Προβληματίζει η πληρότητα των ΜΕΘ και τα αυξημένα κρούσματα μεταλλάξεων.

Ημέρα αποφάσεων η σημερινή (Παρασκευή) με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να συνεδριάζει ώστε να προχωρήσει σε εισηγήσεις στην κυβέρνηση. Η παράταση του ολικού lockdown στην Αττική παραμένει ζήτημα προς συζήτηση, ενώ οι δείκτες νοσηλειών και εισαγωγών σε ΜΕΘ αναμένεται να αποτελέσουν παράγοντες που θα κρίνουν τις εξελίξεις. Στη σημερινή συνεδρίαση, τέλος, φαίνεται πως θα συζητηθεί το θέμα της διπλής μάσκας, ενώ προβληματίζουν οι μεταλλάξεις.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 1.400 νέα κρούσματα της επιδημίας στη χώρας μας, με τους διασωληνωμένους να είναι 320, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει φτάσει στο 85%, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Η αύξηση των διασωληνώσεων έχει εμφανίσει αύξηση της τάξης του 28,5% μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες. 

Ανησυχία για τις περιοχές που «κοκκινίζουν»

Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία που επικρατεί στις τάξεις των ειδικών για 13 περιοχές όπου καταγράφεται, τις τελευταίες ημέρες, μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και κινούνται προς το «κόκκινο». 

Γίνεται λόγος για Κάλυμνο, Ιωάννινα, Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο, Ηλεία, Κορινθία, Θάσο, Αργολίδα, Βοιωτία, Κεφαλονιά, Κάρπαθο και Ηράκλειο. Οι δύο πρώτες περιοχές μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγούνται σε νέα αυστηρά μέτρα.

Αγωνία για Αττική και Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, η κατάσταση σε Αττική και Θεσσαλονίκη συνεχίζει να εμπνέει ανησυχία με τα επιδημιολογικά στοιχεία να μην είναι τα επιθυμητά. 

Χθες στην Αττική εντοπίστηκαν 687 νέα κρούσματα, με την κατανομή τους να γίνεται ως εξής: Κεντρικός Τομέας Αθηνών 176, Πειραιάς 143, Δυτικός Τομέας Αθηνών 114, Βόρειος Τομέας Αθηνών 78, Νότιος Τομέας Αθηνών 68, Ανατολική Αττική 51, Δυτική Αττική 37 και Νησιά 20.

Η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής παραμένει μεγάλη, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής αυξήθηκε ποσοστιαία ως εξής: από 58% στις 22/1, σε 61% στις 29/1, και εν συνεχεία σε 62% στις 5/2, 83% στις 13/2 και στο 85%, με βάση τα δεδομένα ως το πρωί της Πέμπτης.

Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, παρατηρείται μία αύξηση της τάξης του 17% στο ιικό φορτίο στα λύματα. Ο πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Νίκος Παπαϊωάννου, έκανε λόγο για ήπια αύξηση η οποία, όμως, αποτυπώνεται και στις νοσηλείες. 

Αύξηση στα μεταλλαγμένα κρούσματα

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ χθες, 281 νέα μεταλλαγμένα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, την περίοδο από τις 7 Ιανουαρίου έως και 9 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικότερα, τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις Π.Ε. Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας και Βοιωτίας.

Από τα 281 στελέχη, η συντριπτική πλειονότητα και, συγκεκριμένα, τα 269 αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη, ενώ 8 στελέχη εντοπίστηκαν με τη νοτιοαφρικανική.

Επισημαίνεται ότι έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 764 θετικά κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και 15 της νοτιοαφρικανικής.

Tags:
Ματίνα Παγώνη, Θεσσαλονίκη, Αττική, lockdown, νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, μετάλλαξη κορονοϊού, μετάλλαξη, κορονοϊός, ΜΕΘ, Μέτρα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK