00:19 09 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 70
Βρείτε μας

Για τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ρωσία και οι Ρώσοι Φιλέλληνες στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 μίλησε ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ.

Ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Μάσλοβ σε συνέντευξή του στο OΡΕΝ μίλησε εκτενώς σχετικά τον κομβικό ρόλο που έπαιξε η Ρωσία και οι Ρώσοι Φιλέλληνες στον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία κατά την Επανάσταση του 1821.

Όπως ανέφερε, η επανάσταση προκάλεσε μεγάλη συμπάθεια στη Ρωσία, σε διάφορα κοινωνικά στρώματα με χαρακτηριστικό δείγμα την ύπαρξη πολλών δημοσιευμάτων για το θέμα αυτό στα ρωσικά περιοδικά. Μάλιστα, συγκροτήθηκαν επιτροπές για την εξαγορά των Ελλήνων αιχμαλώτων και τη βοήθεια στους άπορους με την ενεργή συμμετοχή όχι μόνο της αριστοκρατίας αλλά και της Ρωσικής Εκκλησίας.

«Ένα άλλο παράδειγμα, ο υπουργός Εσωτερικών κόμης Κοτσουμπέι ζήτησε από τους κυβερνήτες της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης και της Μικράς Ρωσίας να συνεισφέρουν στις δωρεές για την Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Μάσλοβ.

Πολλοί Ρώσοι Φιλέλληνες όπως τονίζει ο πρέσβης εντάχθηκαν στον αγώνα ως στρατιώτες. Για παράδειγμα, στην εξέγερση στις Παραδουνάβιες περιοχές υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη συμμετείχαν Ρώσοι αξιωματικοί. Ρώσοι αγόραζαν όπλα και πυρομαχικά για τους Φιλικούς, συγκροτούσαν εθελοντικά συντάγματα.

«Ένα λαμπρό παράδειγμα αποτελούν οι τρεις αδερφοί Μπερεζάνσκι που πολεμούσαν στη Μόρια και στην Κρήτη. Έφεραν μαζί τους 180 μαχητές, πολλά πυρομαχικά και χρήματα. Ένας από αυτούς σκοτώθηκε στη μάχη του Πέτα και ο άλλος έμεινε ανάπηρος. Στην Ύδρα ιδιαίτερα τιμούν τους Ρώσους Ιβάν Αφανάσιεφ και Στέφανς Λεωνίδα που διέδωσαν στους ντόπιους την τεχνογνωσία των πυρπολικών» είπε ο κ. Μάσλοβ.

Η ρωσική ποίηση για τον αγώνα της Ελλάδας

Ο φιλελληνισμός στη Ρωσία εκφράστηκε και μέσω της ποίησης. Με το ξέσπασμα της Επανάστασης το 1821 κορυφαίοι Ρώσοι ποιητές αφιέρωναν ποιήματα στον αγώνα των Ελλήνων με το γνωστότερο αυτό του Αλεξάντρ Πούσκιν «Εξεγέρσου, ω Ελλάδα, ξεσηκώσου».

Όπως τονίζει ο πρέσβης μάλιστα, πολλοί από τους Ρώσους ποιητές που έγραφαν για την Ελλάδα γνώριζαν προσωπικά τους Έλληνες ήρωες.

«Ο Αλεξάντρ Πούσκιν στήριζε ένθερμα τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Έκανε την εξής σημείωση στο ημερολόγιό του τον Μάρτιο του 1821: "Το πρώτο βήμα του Υψηλάντη ωραίο και λαμπρό!... μεγαλόψυχος ο στόχος – ζηλευτή η μοίρα του"».

Έτσι αυτή η διάδοση ελληνικών θεμάτων στην ρωσική ποίηση ενίσχυσε με τη σειρά της τόσο τον όγκο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα όσο και τους Ρώσους εθελοντές που κατέφθαναν στα πεδία των μαχών.

Νικολάι Ράικο: Η Ελλάδα, πατρίδα της ελευθερίας

Ένας άλλος γνωστός Ρώσος Φιλέλληνας, όπως αναφέρει ο πρέσβης, ήταν ο Νικολάι Ράικο. Στενός συνεργάτης του Ιωάννη Καποδίστρια, υπήρξε φρούραρχος του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο και μετά της Πάτρας και έκανε πολλά για την ανάπτυξη της πόλης. Μάλιστα, ο κ. Μάσλοβ είπε πως τον Μάρτιο του 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας αποφάσισε να κατονομάσει μια πλατεία προς τιμήν του.

Μεταφέροντας τα λόγια του Νικολάι Ράικο, ο πρέσβης ανέφερε ότι για αυτόν και τους συντρόφους του του η Ελλάδα πάντα ήταν «μητέρα του πολιτισμού, ευεργέτιδα της ανθρωπότητας και πατρίδα της ελευθερίας». 

Βέβαια, όπως αναφέρει στη Ρωσία του 18ου και 19ου αιώνα η κλασική μόρφωση ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη, με αποτέλεσμα και τον βαθύ θαυμασμό στον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας μας.

«Ως θαυμαστές αυτού του πνευματικού πλούτου δεν μπορούσαν να μείνουν άπραγοι απέναντι στον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία».

Η διπλωματική και στρατιωτική συμβολή της Ρωσίας στην Επανάσταση

Το πρώτο πρακτικό σχέδιο της παραχώρησης αυτονομίας στους Έλληνες είναι όπως είπε ο πρέσβης το ρωσικό «Μνημόνιο για την ειρήνευση στην Ελλάδα» του 1824. Έτσι αναφέρει ότι το πρότυπο αυτού του μνημονίου ήταν τα Παραδουνάβια πριγκιπάτα που, όπως είναι γνωστόν, ενώθηκαν αργότερα στο ενιαίο κράτος: προέβλεπε τη δημιουργία ταυτόχρονα «τριών ημιανεξάρτητων πριγκιπάτων στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κρήτη». 

Από αυτή τη συμφωνία Έλληνες θα αποκτούσαν πλήρη αυτονομία από την Οθωμανική Πύλη στα εσωτερικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων και της θρησκευτικής ελευθερίας, της ελευθερίας του εμπορίου, της δικής τους σημαίας ενώ όλα τα κρατικά αξιώματα θα τα κατείχαν Έλληνες.

«Αυτά τα σημαντικά στοιχεία, παρά τις αντιδράσεις των άλλων δυνάμεων που ήθελαν να περιορίσουν και την αυτονομία και την επικράτεια του Ελληνικού κράτους μόνο με την Πελοπόννησο, εντάχθηκαν σε όλες τις μετέπειτα συμφωνίες για το Ελληνικό ζήτημα» τονίζει ο κ. Μάσλοβ.

«Η δημιουργία του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους, που υπήρχε το πρώτο ανεξάρτητο κράτος στα Βαλκάνια, εξασφαλίστηκε με τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων και επισφραγίστηκε με τη Συνθήκη της Ανδριανούπολης του 1829, δηλαδή τις νίκες της Ρωσία στον ρωσοτουρκικού πόλεμο 1828-1829» ανέφερε ο κ. Μάσλοβ.

Tags:
Συνέντευξη, Ελληνική Επανάσταση 1821, Αντρέι Μάσλοβ, Ρωσία, πρέσβης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK