05:20 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1670)
0 05
Βρείτε μας

Η Αττική από τη μία πλευρά παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, από την άλλη συγκεντρώνει περισσότερα από τα μισά ενεργά κρούσματα της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, σε ολικό lockdown μπήκαν επιπλέον περιοχές και άλλες «κοκκίνησαν».

Το υψηλό φορτίου κορονοϊού διατηρεί την κατάσταση στην Αττική και ιδιαίτερα στην Αθήνα στην κόψη του ξυραφιού και είναι ενδεικτικό ότι περισσότερα από τα μισά ενεργά κρούσματα βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο.

Το κέντρο της Αθήνας συνεχίζει να είναι «καζάνι» καθώς σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση καταγράφηκαν 230 νέα κρούσματα, ενώ το σύνολο της Δυτικής Αττικής και ο Πειραιάς έχουν μπει σε τροχιά ανησυχίας με 164 και 109 κρούσματα αντίστοιχα.

Και παρότι τα ενεργά κρούσματα εμφανίζουν τάση σταθεροποίησης, από το σύνολο των 10.500 ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, τα 5.500 εντοπίζονται στην Αττική.

«Οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς σήμερα ζουν στην Αττική», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας πως ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας αυξήθηκε και πάλι στις 148.

Μπορεί λοιπόν τα 722 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Αττική να κυμαίνονται σε παρόμοια επίπεδα σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο, το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει αρκετά υψηλό. 

Ο ρόλος των εργασιακών χώρων στη διασπορά

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, αυτό που παρατηρείται σε αρκετές περιοχές της χώρας, είναι η συνεχιζόμενη διασπορά σε εργασιακούς χώρους τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

«Ίσως το γεγονός ότι κάθε μέρα βρισκόμαστε στη δουλειά μας ή στο γραφείο μας με τους ίδιους δυο-τρεις ανθρώπους, μας δημιουργεί μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συνάδελφοί μας έχουν και άλλες επαφές με άτομα του οικογενειακού και του κοινωνικού τους, του φιλικού τους περιβάλλοντος και συνεπώς δεν πρέπει να χαλαρώνουμε» προειδοποίησε.

Για τον λόγο αυτό όσο δεν μειώνεται η διασπορά στους εργασιακούς χώρους δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μεταξύ δουλειάς και σπιτιού, με διασπορά στο οικογενειακό περιβάλλον. 

«Με άλλα λόγια, εάν κολλήσουμε από κάποιον συνάδελφο γιατί θεωρούμε ότι είναι μια ασφαλής επαφή, μπορούμε να το μεταφέρουμε στο σπίτι μας και ο συνάνθρωπός μας που ζει μαζί μας στο δικό του εργασιακό περιβάλλον και ούτω καθεξής» σημείωσε.

Η αγωνία των μεταλλάξεων

Για τη Θεσσαλονίκη, τα νέα είναι καλά καθώς υπάρχει σταθεροποίηση, ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι δεν είναι σε καμία περίπτωση καθησυχαστικοί καθώς επικρατούν τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, ενώ «καμπανάκι» σημαίνουν για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη στον Εύοσμο.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, το στέλεχος της μετάλλαξης της Νοτίου Αφρικής, αντίθετα με το βρετανικό που έχει επικρατήσει σε ποσοστό 40%, είναι μεν περιχαρακωμένο σε κάποιες περιοχές αλλά επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Για τον περιορισμό της διασποράς αυτού του στελέχους και σε άλλες περιοχές, εκτός από την επιβολή αυστηρού lockdown συστήνουμε εκτεταμένο testing για έγκαιρη ιχνηλάτηση των φορέων», εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Σύμφωνα με την τελευταία εικόνα για τη βρετανική μετάλλαξη, εμφανίζεται επίσης μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας. Έχουν ήδη ανιχνευθεί περισσότερα από 760 κρούσματα σε 32 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας.

«Τα περισσότερα κρούσματα ανιχνεύονται σε εγχώρια κρούσματα και δεν είναι εισαγόμενα σαφώς υποδηλώνοντας ότι έχουμε διασπορά στην κοινότητα» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Επίσης, ανιχνεύεται ιδιαίτερα όταν παρατηρούνται μεγάλες συρροές. 

Σε ολικό lockdown και «κόκκινο»

Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου έφερε αυστηρότερα μέτρα για αρκετές περιοχές, ενώ κάποιες «άκουσαν» τα καλά νέα της επιστροφής στην ομάδα των «πορτοκαλί».

Ειδικότερα, σε ολικό lockdown μπήκαν από τις 06:00 οι δήμοι Καλύμνου και Κορδελιού-Ευόσμου και συμπληρώνουν τη λίστα με τις περιοχές στο «βαθύ κόκκινο» μαζί με τις Αττική, Εύβοια (πλην Σκύρου), Μύκονο και Αχαΐα.

Επίσης από το πρωί του Σαββάτου εντάχθηκαν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, «κόκκινο» οι, Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, Δήμος Θάσου, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, Δήμος Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, οι περιοχές στις οποίες δεν θα παραταθούν είναι ο Δήμος Θήρας, ο Δήμος Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, ο Δήμος Εορδαίας, καθώς και ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Θέμα:
Lockdown (1670)
Tags:
κρούσματα Ελλάδα, κρούσματα, κόκκινες περιοχές, μετάλλαξη κορονοϊού, κορονοϊός, COVID-19, ολικό lockdown, lockdown
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK