07:16 03 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Ελληνικό #MeToo (276)
0 30
Βρείτε μας

Μας λέει ο βραβευμένος Έλληνας κινηματογραφιστής Βασίλης Μαζωμένος, που έχει στείλει με το σχετικό αίτημα της καθαίρεσης της υπουργού...τρεις επιστολές στον πρωθυπουργό.

Όχι μια, ούτε δυο. Τρεις επιστολές-κόλαφο έχει στείλει στον πρωθυπουργό ο βραβευμένος Έλληνας κινηματογραφιστής Βασίλης Μαζωμένος, καταμαρτυρώντας τα «αίσχη που γίνονται στο υπουργείο Πολιτισμού».

«Δεν απάντησε ο κ. Μητσοτάκης σε καμία» μας λέει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, που και στην τρίτη επιστολή του τονίζει «αυτό που συμβαίνει με την πολιτική σας επιλογή στο ΥΠΠΟ δεν έχει προηγούμενο. Δεν είναι μόνο η άγνοια του χώρου και οι αστοχίες. Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι ύβρεις. Δεν υπάρχει προηγούμενο στη νεότερη ιστορία της χώρας που Υπουργός Πολιτισμού χαρακτηρίζει τους καλλιτέχνες "φοροφυγάδες". Τώρα, μετά την τεράστια έκρηξη δημοσιότητας που έφεραν τα σεξουαλικά σκάνδαλα και οι κακοποιήσεις ιδιαίτερα ανηλίκων στο φως, θα περίμενε κανείς από μια ηγεσία που τιμά το ρόλο της να βγει μπροστά και να καθαρίσει με πολιτικές κινήσεις τη βρωμιά που απλώνεται παντού».

«Όλους μας ξένισαν οι επιλογές σας στο Υπουργείο Πολιτισμού. Άλλοι μίλησαν για απόφαση που έχει να κάνει με το Ελληνικό και τα αρχαία της Θεσσαλονίκης. Επειδή δεν μου αρέσει να μπαίνω σε θεωρίες συνωμοσίας, όποια κι αν ήταν η αρχική σας απόφαση, ήρθε η ώρα να αλλάξει. Σύσσωμος ο κόσμος του Πολιτισμού, ανεξάρτητα πολιτικών τοποθετήσεων, επιθυμεί αλλαγή τώρα όλης της ηγεσίας του ΥΠΠΟ» συνοψίζει ο κ. Μαζωμένος, που σαρκάζει τις χτεσινές δηλώσεις της υπουργού ότι «εξαπατήθηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη και δεν γνώριζε τίποτα για τα ποινικά αδικήματα με τα οποία συνδέεται».

«Ήξερε για τον Δημήτρη Λιγνάδη; Μπορεί και να μην ήξερε. Αλλά προτού τοποθετήσεις ένα πρόσωπο σε θέση θεσμική κάνεις έναν έλεγχο» υπογραμμίζει ο γνωστός κινηματογραφιστής, που χαρακτηρίζει «μέγιστη κατάντια του πολιτισμού μας που ο επικεφαλής του μεγαλύτερου θεσμικού θεάτρου της χώρας, διορισμένος από την κυβέρνηση, φιλούσε στην Ορχήστρα της Επιδαύρου μια πλαστική Ακρόπολη».

«Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ροντήρη, του Μινωτή και της Παξινού» αναφωνεί ο κ. Μαζωμένος. «Ούτε ο Παρθενώνας έχει ανάγκη να τον φιλάνε σε ομοιώματα από φελιζόλ, ούτε η πολιτική ηγεσία έχει ανάγκη από οσφυκάμπτες σαν τον κ. Λιγνάδη».

Θα «καθαρίσει» ο χώρος του θεάτρου και του θεάματος μετά τις τελευταίες εξελίξεις; «Είναι μη επιστρεπτέα η κατάσταση» εκτιμά ο κινηματογραφιστής.

«Είμαστε ακόμα στην αρχή του κουβαριού. Έχει μέλλον. Μπορεί κάποιοι να γλιτώσουν ή να πέσουν στα μαλακά, αλλά ακόμη και με παραγραφές να έχουν τα αδικήματά τους, η χλεύη και ο αποκλεισμός τους θα είναι και η μεγαλύτερη τιμωρία τους». 

Κι επειδή είναι άνθρωπος του σινεμά θέλει να ρωτήσει την υπουργό δημοσίως: «Γιατί τόσο καιρό στερείτε, κυρία Μενδώνη, από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου τους πόρους; Γιατί στην ακριβότερη τέχνη, το σινεμά , δίνετε λιγότερα από αυτά που δίνετε στο θέατρο και τη Λυρική τέχνη; Θα μας απαντήσετε;».

Η υπουργός Πολιτισμού προϋποτίθεται πως ξέρει τι σημαίνει τέχνη.

«Τέχνη δεν είναι η υποκρισία και εξαπάτηση, όπως τόλμησε χτες να ξεστομίσει, αναφερόμενη στον κ.Λιγνάδη. Αλλά εδώ μας χαρακτήρισε τους καλλιτέχνες φοροφυγάδες. Τη Μενδώνη πρέπει να την αποπέμψει ο Μητσοτάκης ως πρόσωπο παντελώς ακατάλληλο κι επικίνδυνο για τον πολιτισμό, δεξί χέρι του Ευάγγελου Βενιζέλου, με πάθος μόνο για τον αρχαίο πολιτισμό και πλήρη αδιαφορία και άγνοια για τον σύγχρονο πολιτισμό που τον έχει στο περιθώριο. Είναι απαράδεκτη, παντελώς άσχετη».

 

 

Θέμα:
Ελληνικό #MeToo (276)
Tags:
σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, σεξουαλική κακοποίηση, Υπουργείο Πολιτισμού, Εθνικό Θέατρο, Λίνα Μενδώνη, Δημήτρης Λιγνάδης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK