07:28 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1530)
0 02
Βρείτε μας

Έως την Παρασκευή θα πρέπει να εξεταστούν τα επιδημιολογικά στοιχεία και μετά θα γίνει η εισήγηση των ειδικών. Πάντως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες από 1η Μαρτίου.

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση της παράτασης ή μη του ολικού lockdown στην Αττική, καθώς την Παρασκευή η επιτροπή ειδικών αναμένεται να καταλήξει στην εισήγησή της. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, τα στοιχεία «δεν είναι μαύρα», ενώ τα αποτελέσματα του lockdown «φαίνονται μεταξύ της 10ης και 14ης ημέρας. Έχουμε μια εβδομάδα να δούμε πού θα πάμε».

Ο ίδιος, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι το 8% του ελληνικού πληθυσμού έχει ανοσία στον κορονοϊό προσμετρώντας όσους έχουν ασθενήσει και όσους έχουν εμβολιαστεί.

«Τα 170.000 κρούσματα που ανάρρωσαν έχουν ανοσία. Αλλά δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διατηρηθεί. Πάνω από το 8% του ελληνικού πληθυσμού έχει ανοσία στην COVID-19. Είτε διά του εμβολιασμού είτε διά της νοσήσεως» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε ότι μετά τον εμβολιασμό είναι μικρό το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος από κορονοϊό, ενώ αν αυτό συμβεί θα νοσήσει πολύ ελαφρά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό. 

Πώς αυξομειώνονται τα κρούσματα

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην πορεία του αριθμού των κρουσμάτων και πώς αυτή αυξομειώνεται.

«Οι άνθρωποι που μολύνονται μπορεί να σταθεροποιούνται ή αναμένουμε να σταθεροποιηθούν. Αλλά όσοι μολύνθηκαν νοσούν, η νόσηση βαραίνει, έτσι ώστε οι περισσότεροι να χρειάζονται νοσηλεία ακόμα και σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Δηλαδή, αυξάνονται πρώτα τα κρούσματα, στη συνέχεια κάποιοι χρειάζονται νοσηλεία, ΜΕΘ και κάποιοι καταλήγουν» σημείωσε.

Υπενθύμιζε ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης γίνεται πρώτα με τη μείωση των κρουσμάτων και στη συνέχεια ακολουθεί μείωση νοσηλευόμενων.

Καταστήματα και σχολεία

Πάντως, όταν έρθει η ώρα για χαλάρωση των μέτρων προτεραιότητα θα δοθεί στο λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away και στα δημοτικά και νηπιαγωγεία ενώ φαίνεται σχεδόν απίθανο να ανοίξουν καταστήματα και σχολεία ταυτόχρονα. 

Ο Μάρτιος θεωρείται κομβικός μήνας καθώς υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία ότι ο εμβολιασμός και τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιτρέψουν μετά να μπούμε σταθερά σε τροχιά επιστροφής στην κανονικότητα.

Η κυβέρνηση έχει πρόθεση να προχωρήσει στο άνοιγμα καταστημάτων από την 1η Μαρτίου, όπως αποκάλυψε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Κάθε βήμα θα είναι προσεκτικό και έτσι ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων θα γίνεται με click away, είτε με click in shop.

Το άνοιγμα των σχολείων είναι επίσης στο τραπέζι καθώς η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η διά ζώσης λειτουργία τους δεν αφορά μόνο το εκπαιδευτικό κομμάτι αλλά και ζητήματα ψυχολογίας για τους μαθητές. 

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η αντιμετώπιση θα είναι συνολική ή θα εξαιρεθούν τα σχολεία τα οποία βρίσκονται στις «κόκκινες περιοχές».

Αττική: Διατηρεί τα πρωτεία στον αριθμό κρουσμάτων

Πάντως, η Αττική συνεχίζει να δέχεται πίεση καθώς εδώ καταγράφονται πάνω από το 50% των κρουσμάτων.

Έτσι, πολλοί επιστήμονες προεξοφλούν παράταση του lockdown, τόσο λόγω του υψηλού ιικού φορτίου όσο και των μεταλλάξεων που δείχνουν να επικρατούν στο λεκανοπέδιο, κάνοντας παράλληλα αισθητή την παρουσία τους και σε άλλες περιοχές.

Τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου πιέζονται από τις νέες εισαγωγές οι οποίες ξεπερνούν τις 100 σε καθημερινή βάση, τη στιγμή που πάνω από 200 πολίτες νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Μάλιστα, ένα βρέφος 20 ημερών νοσηλεύεται με κορονοϊό στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού. Το βρέφος διασωληνώθηκε χθες, με την κατάσταση της υγείας του να είναι κρίσιμη.

Θέμα:
Lockdown (1530)
Tags:
παράταση, κρούσματα, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανοιχτά καταστήματα, καταστήματα, άνοιγμα σχολείων, κλειστά σχολεία, σχολείο, Αττική, ολικό lockdown, lockdown
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK