11:24 04 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Ελληνικό #MeToo (282)
0 20
Βρείτε μας

Ο γνωστός ποινικολόγος και δικηγόρος του 25χρονου Νίκου Σ. που κατέθεσε μήνυση για βιασμό κατά του Δημήτρη Λιγνάδη Γιάννης Βλάχος μας εξηγεί πώς μπορεί να αποδειχθεί ο βιασμός ακόμη και μετά από δεκαετίες.

«Ο βιασμός είναι ένα έγκλημα με ιδιαίτερες αποδεικτικές δυσκολίες» σχολιάζει στο Sputnik ο Γιάννης Βλάχος, γνωστός ποινικολόγος και δικηγόρος του 25χρονου Νίκου Σ. που κατέθεσε μήνυση για βιασμό κατά του Δημήτρη Λιγνάδη. «Δεν συντελείται ενώπιον κοινού, σε κοινή θέα, αλλά σε σπίτι πίσω από κλειστές πόρτες».

Επιπρόσθετο εμπόδιο είναι ο χρόνος. «Αν δεν είναι πρόσφατος ο βιασμός, δεν μπορείς να έχεις τεκμήρια από τον ιατροδικαστή (κακώσεις, DNA) οι μοναδικές αποδείξεις είναι οι μαρτυρίες και κατά πόσο κρίνονται αξιόπιστες» μας εξηγεί.

Μπορεί, λ.χ., ο θύτης «έναν μήνα, λίγες βδομάδες μετά την τέλεση της πράξης, λίγες βδομάδες μετά, να ξέσπασε και να εξομολογήθηκε τις αξιόποινες πράξεις του σε μάρτυρα. Αυτές οι μαρτυρίες λαμβάνονται υπόψη».

Αν δεν ήταν παρών στο συμβάν ο μάρτυρας, είναι σημαντικό για την ενδυνάμωση της μαρτυρίας του το «αν υπάρχουν περιστατικά μεθοδεύσεων και παρενοχλήσεων και μάλιστα περισσότερες από μια φορά, που μπορούν να οδηγούν στην κακουργηματική πράξη».

Φυσικά, εξαιρετικά σημαντικό είναι το να υπάρχουν ανάλογες καταγγελίες, να έχει συμβεί το αδίκημα περισσότερες από μία φορές. Εξού αυτή τη στιγμή το γεγονός ότι ο κ. Λιγνάδης αντιμετωπίζει καταγγελίες που συμπίπτουν ακόμη και στη μεθοδολογία προσέγγισης του θύματος, ενισχύει τη στοιχειοθέτηση των εναντίων του μηνύσεων.

Θέμα:
Ελληνικό #MeToo (282)
Tags:
σεξουαλική εξάρτηση, σεξουαλική ταπείνωση, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση, Δημήτρης Λιγνάδης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK