18:30 04 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1554)
0 10
Βρείτε μας

Η πανδημία ανέτρεψε την καθημερινότητά μας και επηρέασε την προληπτική ιατρική με ενήλικες και παιδιά να μην κάνουν τα εμβόλια τα οποία θα έπρεπε και αφορούν άλλα νοσήματα. Τι σημαίνει αυτό. Τι ισχύει για τον συνδυασμό εμβολίων.

Το εμβόλιο του κορονοϊού και ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 μονοπωλεί, όπως ήταν φυσικό, τον προγραμματισμό και το ενδιαφέρον, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να μην αμελείται ο εμβολιασμός ο οποίος έχει συσταθεί σε ενήλικες αλλά και ο προληπτικός εμβολιασμός των παιδιών. 

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναγνώρισε ότι η πανδημία ανέτρεψε την καθημερινότητα όλων και αποσυντόνισε πολλές δραστηριότητες και υποχρεώσεις, όπως είναι η προληπτική ιατρική. Υπογράμμισε ότι, εκτός από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, υπάρχει και ο εμβολιασμός που γίνεται για τη γρίπη, τον έρπητα ζωστήρα, την HPV και άλλα νοσήματα. Παράλληλα, υπάρχει και ο εμβολιασμός των παιδιών με συγκεκριμένα εμβόλια ανά ηλικία. 

Το σύνολο αυτών των αναγκαίων εμβολιασμών θα πρέπει να γίνονται ανεξάρτητα του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, σε ό,τι αφορά τους ενήλικες φυσικά. 

Συγκεκριμένα, τα εμβόλια που έχει συστήσει ο γιατρός να κάνουμε για άλλα νοσήματα θα πρέπει να γίνονται 14 μέρες πριν ή 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό.

Στην περίπτωση που κάποιο άτομο είναι στην περίοδο της επώασης ή είναι ασυμπτωματικός πάλι τα εμβόλια αυτά δεν είναι αναποτελεσματικά και δεν έχουν αυξημένους κινδύνους ή ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Τα κενά σε εμβολιασμούς για λοιμώδη νοσήματα μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για επιδημιολογικές εξάρσεις άλλων νοσημάτων» προειδοποίησε.

Αναφερόμενη γενικότερα στον κορονοϊό, η κα Θεοδωρίδου επικαλέστηκε μελέτη 100 ειδικών οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν την άποψή τους για το πώς προβλέπουν ότι θα εξελιχθεί στο απώτερο μέλλον. 

«Αυτό που ήταν ξεκάθαρο ήταν ότι η εκρίζωση του κορονοϊού από τον πλανήτη είναι κάτι ανέφικτο» σημείωσε και πρόσθεσε «ας ελπίσουμε σε αυτό το σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας».

Σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού σε παιδιά, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής οι μελέτες που έχουν γίνει αφορούν ηλικίες από 16 ετών και άνω, ενώ ο εμβολιασμός στα παιδιά θα αργήσει, δεν θα είναι στο άμεσο μέλλον. 

«Θα χρειαστεί μεγάλη μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση για εφαρμογή στην παιδική ηλικία» τόνισε.

Ωστόσο, ανέφερε ότι έφηβοι 16 ετών με αυξημένο κίνδυνο μπορούν να εμβολιαστούν.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1554)
Tags:
COVID-19, κορονοϊός, Μαρία Θεοδωρίδου, εμβολιασμός, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK