02:23 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 61
Βρείτε μας

Σε καταγγελίες για είσοδο απρόσκλητων επισκεπτών στα νοσοκομεία της Ελλάδας προβαίνει σωματείο αποκλειστικών νοσοκόμων. Ποιοι και για ποιο λόγο απειλούν τις αποκλειστικές.

Καταγγελίες για ανθρώπους που μπαίνουν ανενόχλητοι στα νοσοκομεία, εκφράζει το σωματείο αποκλειστικών νοσοκόμων της Ελλάδας.

Η είσοδός τους φέρεται να γίνεται με την ιδιότητα των συνοδών των ασθενών καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου και ειδικά στις εφημερίες των νοσοκομείων. 

Ενδέχεται να είναι πλανόδιοι έμποροι έως και γραφεία παροχής υπηρεσιών αποκλειστικών νοσοκόμων.

Παρά τους περιορισμούς εισόδου από την πανδημία COVID-19, προβάλλοντας τη δικαιολογία του συνοδού έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν όλο το 24ωρο έως τα κρεβάτια των ασθενών.

Μια αποκλειστική νοσοκόμα μπαίνοντας σε θάλαμο ασθενών ενδέχεται να συναντήσει ακόμα και 20 καρτελάκια παροχής υπηρεσιών στα κομοδίνα των ασθενών.

Όλα τα παραπάνω καταγγέλλει στο Sputnik η Κωνσταντίνα Ζιώρη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωση Νοσοκόμων Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης «Αλληλεγγύη» που επισημαίνει ότι με βάση τις καταγγελίες που έχει συλλέξει από τα μέλη του σωματείου, τα περισσότερα νοσοκομεία της Ελλάδας είναι «ξέφραγο αμπέλι και όσοι το επιθυμούν μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι. Εκτίμησή μας ότι δεν υπάρχει νοσοκομείο στην Ελλάδα που να μην συμβαίνει αυτό το τραγικό φαινόμενο "διακίνησης ανθρώπων", που έχει αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο χρονικό διάστημα». 

Ένα από αυτό είναι το νοσοκομείο Γεννηματάς όπου εργάζεται η κα Ζιώρη. «Σε μια βάρδιά μου ενδέχεται να εντοπίσω πολλά διαφορετικά καρτελάκια παροχής υπηρεσιών στα κομοδίνα των ασθενών. Αυτό σημαίνει ότι έχουν εισέλθει στον θάλαμο πολλά άτομα για τα οποία δεν είναι γνωστό αν πληρούν τις υγειονομικές προϋποθέσεις για την είσοδό τους. Τα γραφεία που εκπροσωπούν στέλνουν, κατόπιν τηλεφωνήματος, κυρίως γυναίκες ξένης καταγωγής με πλαστές βεβαιώσεις COVID-19 που βρίσκουν ανά πάσα στιγμή στο εμπόριο» τονίζει η κα Ζιώρη, προσθέτοντας ότι υπήρξε αυτήκοη μάρτυρας παραδοχής ενός τέτοιου περιστατικού. 

Αν κάποιος ασθενής χρειάζεται κάποια νοσοκόμα ή νοσοκόμο για φροντίδα κατά τη διάρκεια της νύχτας, απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων. Τότε κινείται μια συγκεκριμένη διαδικασία. 

«Καμία από αυτές τις γυναίκες δεν είναι εγγεγραμμένη στο νόμιμο μητρώο των αποκλειστικών νοσοκόμων στις υγειονομικές περιφέρειες που ανανεώνεται κάθε χρόνο και είναι προσβάσιμο σε όλους. Υπάρχουν δύο άδειες εξασκήσεως επαγγέλματος, μπλοκάκι από το ΕΦΚΑ και υγειονομικός έλεγχος. Το υπουργείο χορηγεί τελικά την άδεια στις αποκλειστικές νοσοκόμες. Δεν διαθέτουν τίποτα από αυτά, ούτε βρίσκονται στους πίνακες των νοσοκομείων». 

«Απειλές για τη ζωή μας»

Όπως καταγγέλλει η κα Ζιώρη, πρόκειται για «διακίνηση» ανθρώπων. «Εξαντλημένες γυναίκες κάθονται παρατημένες στις καρέκλες ότι δήθεν φροντίζουν κάποιον άρρωστο. Αρκετές νύχτες ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτά τα κυκλώματα. Όσοι εκφράζουμε αντιστάσεις, απειλείται η ζωή μας. Φοβόμαστε αρκετά. Μας έχουν απειλήσει, τόσο εμάς όσο και τις οικογένειές μας. Δεν υπάρχει βραδιά που να μην έχουμε τέτοια καταγγελία. Προσωπικά δέχθηκα απειλές ακόμα και πριν από δύο μήνες».

Όπως αναφέρει, όλες οι καταγγελίες έχουν φτάσει στον εισαγγελέα. Μάλιστα όπως καταγγέλλει η κα Ζιώρη, εργαζόμενη στο Ιπποκράτειο που αντέδρασε στη «διακίνηση» έχει χτυπηθεί από «διακινητή».

«Ωστόσο υπήρξε μάρτυρας νοσηλευτής. Οι αρχές επενέβησαν και τον συνέλαβαν ενώ η υπόθεση βρίσκεται στον εισαγγελέα». 

Μέχρι πρότινος, όπως καταγγέλλει, οι «διακινητές» έβαζαν ακόμα και παιδιά στα νοσοκομεία να αφήνουν τα χαρτάκια.

Το παράδοξο, όπως αναφέρει, είναι ότι «έχουμε απέναντί μας σε ορισμένες περιπτώσεις το νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι ακατανόητο».

Όπως τονίζει καμία κυβέρνηση δεν έχει αποσαφηνίσει ποιο θα είναι το νομικό πλαίσιο σε περίπτωση που συλληφθεί κάποια να παριστάνει την αποκλειστική νοσοκόμα. 

Tags:
κορονοϊός, κοροναϊός, πανδημία, COVID-19, νοσοκομεία, νοσοκομείο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK