22:56 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 71
Βρείτε μας

Την απώλεια τουριστικών εσόδων 700 εκατ. ευρώ για την Αττική έφερε το 2020, η χρονιά ξεσπάσματος της πανδημίας. Διάθεση να την επισκεφτούν ξανά εκφράζουν οι τουρίστες. Τι εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς.

Σε απογοητευτική χρονιά αναδείχθηκε σε τουριστικό επίπεδο το έτος που πέρασε, με την απώλεια εσόδων να ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ για την Αττική, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Η χρονιά σημαδεύτηκε από την εξαφάνιση του συνεδριακού τουρισμού, καθώς και των ασιατικών αγορών και της αμερικανικής αγοράς.

Ωστόσο, η πλειονότητα των όσων επισκέφτηκε την ελληνική πρωτεύουσα δήλωσε ότι θα επιστρέψει, καθότι έχει να δουν επιπλέον πράγματα στην Αθήνα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑ-ΑΑ), από Αύγουστο έως Οκτώβριο 2020 στα ανοιχτά ξενοδοχεία με συμμετέχοντες τους τουρίστες που επέλεξαν τη χώρα μας.

Όπως κατέστησαν σαφές οι ξένοι τουρίστες, ο πρώτος λόγος προτίμησης ήταν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ ο δεύτερος το αίσθημα ασφάλειας απέναντι στην πανδημία.

Υψηλή ήταν βαθμολογία των αλλοδαπών τουριστών για τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά της COVID-19, παρότι δεν ένιωσαν ιδιαίτερα ασφαλείς στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τη μερίδα του λέοντος των ξένων αγορών αναφορικά με την προσέλευση στην Αττική κατέχουν οι Βρετανοί, και στη συνέχεια οι Γερμανοί και οι Γάλλοι.

Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, η Αττική είναι τρίτη από το τέλος, στην προσέλευση των τουριστών ανάμεσα στις ανταγωνίστριες πόλεις, ενώ την ακολουθούν η Βαρκελώνη και η Ρώμη.

Πρωταθλήτρια στους επισκέπτες είναι η Κωνσταντινούπολη, καθότι όπως τονίστηκε στη διάρκεια παρουσίασης της έρευνας, δεν υπήρξαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

Πόσο ευοίωνο είναι το τουριστικό μέλλον της Αττικής;

Ενώ στην αρχή του περασμένου έτους υπήρξε άνοιγμα νέων ξενοδοχειακών μονάδων (συνεπώς η διαθεσιμότητα των δωματίων σε λειτουργία της Αττικής ανήλθε στο 111% τον Φεβρουάριο του 2019), μόλις το 56% των δωματίων της Αττικής κατέληξε να είναι διαθέσιμο στο τέλος του 2020. Τα έσοδα κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να τίθεται και θέμα βιωσιμότητας των ξενοδοχείων.

Με βάση τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται μέχρι στιγμής, η κατάσταση δεν είναι ευοίωνη για την Αττική και τις γύρω περιοχές, για όσα από τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά.

Αυτό επισημαίνει στο Sputnik o Ευγένιος Βασιλικός, γενικός γραμματέας της ΕΞΑ-ΑΑ και αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

«Το 2020 ήταν μια αρνητική χρονιά και όσο περνάει ο καιρός, υπάρχει ο φόβος ότι και το 2021 θα είναι μια επανάληψη της προηγούμενης χρονιάς» υπογραμμίζει.

Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι η στήριξη της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι μακροχρόνια κι όχι βραχύβια καθώς η κρίση είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι είχε προβλεφθεί στην αρχή.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια καλή κατεύθυνση όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τον κλάδο μας. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι πρόκειται για μια κρίση που δεν θα έχει μικρή διάρκεια και ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί ώστε να επανέλθει ο τουρισμός στα επίπεδα του 2019 θα είναι πολύ μεγαλύτερος απ' ό,τι είχαμε υπολογίσει στην αρχή» πρόσθεσε ο κ. Βασιλικός. 

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έρευνας, τόνισε ότι η Αττική σήκωσε δυσανάλογο βάρος, φέτος όμως η χώρα μας διαθέτει μια σειρά «όπλων» που δεν διέθετε πέρυσι όπως οι εμβολιασμοί, η δυνατότητα πραγματοποίησης γρήγορων τεστ και τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά της COVID-19, που πλέον έχουν εφαρμοστεί.

Όπως τόνισε, η προετοιμασία της νέας τουριστικής καμπάνια ολοκληρώνεται εντός του Μαρτίου, ενώ εκτίμησε ότι στα τέλη Μαΐου θα γίνουν ορατά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού.

Tags:
Αττική, Ελλάδα, κορονοϊός, κοροναϊός, ξενοδοχεία, πανδημία, τουριστικά καταλύματα, τουρισμός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK