Το ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων του ελληνικού πρωταθλήματος τραβάει πάντα τα περισσότερα φώτα, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται οι δύο ομάδες. Τα παιχνίδια Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού ή Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, δεν είναι μια απλή αθλητική αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες ελληνικές ομάδες.
Οι αναμετρήσεις των δύο συλλόγων έχουν πάντα πάθος, νεύρα, ένταση και αποτελούν σημείο αναφοράς για το φίλαθλο κοινό και κεντρίζουν πάντοτε το ενδιαφέρον, ακόμα και αν δεν κρίνουν απολύτως τίποτα.
Το «βάπτισμα του πυρός» το 1925
Όλα ξεκίνησαν στις 28 Ιουνίου 1925 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου οι δύο «αιώνιοι» αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους και πάλευαν για τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας.
Ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Πειραιά και ο Παναθηναϊκός είχε τερματίσει πρώτος στο τοπικό της Αθήνας. Στο τότε γήπεδο της Περιβόλας στους Αμπελόκηπους («Απόστολος Νικολαΐδης»), αρκετός κόσμος μαζεύτηκε για να παρακολουθήσει τον αγώνα.
Περίπου 6.000 φίλαθλοι είδαν τον αγώνα, αρχικά μέχρι το 30', αφού τότε μια έντονη διαμαρτυρία από έναν ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού προς τον διαιτητή, έφερε την αποχώρηση του διαιτητή από τον αγωνιστικό χώρο.
Έπειτα από διακοπή 20 λεπτών, η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών βρήκε άλλον διαιτητή για να συνεχιστεί το ματς και να λήξει με 3-3. Επαναληπτικός δεν υπήρχε ποτέ, αλλά η έχθρα είχε μόλις ξεκινήσει.
Στα πλαίσια της τελικής φάσης του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος 1929–30, την 1η Ιουνίου 1930, ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε πάλι στη Λεωφόρο τον Ολυμπιακό και επικράτησε με το εντυπωσιακό 8–2, που αποτελεί την μεγαλύτερη σε έκταση νίκη που καταγράφηκε στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων.
Τα πρώτα επεισόδια
Το τριφύλλι πήρε πανηγυρικά το πρώτο του επίσημο πρωτάθλημα, αφού νίκησε με 2-1 και στον Πειραιά με τους φιλάθλους των «ερυθρόλευκων» να έχουν ένα φέρετρο με το έμβλημα του Παναθηναϊκού.
Τότε έγιναν, τα πρώτα καταγεγραμμένα ευρείας κλίμακας επεισόδια στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, φέρεται να έγιναν επεισόδια και 8 μέρες μετά το ντέρμπι στο λιμάνι του Πειραιά, όταν η αποστολή του τριφυλλιού επέστρεφε από τη Θεσσαλονίκη. Από εκείνη την εποχή ξεκίνησε το αιώνιο μίσος και κρατάει μέχρι και σήμερα.
Οι ευκατάστατοι Παναθηναϊκοί και οι εργάτες Ολυμπιακοί
Η αντιπαλότητα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού είχε χαρακτηριστικά τοπικισμού (Πειραιάς - Αθήνα), ενώ τότε οι ταξικές διαφορές ήταν πιο εμφανείς και οι χωροχρονικές αποστάσεις πιο μακρινές.
Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού ανήκαν στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, όπου ζούσαν σε αναβαθμισμένες και πλούσιες συνοικίες της Αθήνας και θεωρούνταν ευκατάστατοι, ενώ οι φίλοι του Ολυμπιακού αντιπροσώπευαν την εργατική και μεσαία τάξη και ζούσαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς και φτωχογειτονιές του Πειραιά και της Καστέλλας.
Πατώντας το κουμπί "Δημοσίευση", σημαίνει ότι συμφωνείτε με την επεξεργασία των δεδομένων από τον λογαριασμό σας στο Facebook για να μπορέσετε να σχολιάσετε τις ειδήσεις στον ιστότοπό μας χρησιμοποιώντας αυτό τον λογαριασμό. Μπορείτε να βρείτε λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας επεξεργασίας στην Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Μπορείτε να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας διαγράφοντας όλα τα σχόλια σας.
Όλα τα σχόλια
Προεπισκόπηση νέων σχολίων (0)
σε απάντηση του(Προεπισκόπηση σχολίουΑπόκρυψη σχολίου)