02:52 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός Ελλάδα (2319)
0 30
Βρείτε μας

Μπορεί η κυβέρνηση να εξήγγειλε από το βράδυ της Τετάρτης το κλείσιμο των εισπρακτικών εταιρειών λόγω κορονοϊού, ωστόσο οι γνώστες της υπόθεσης ζητούν ένα σαφές νομικό πλαίσιο που θα κλείσει κάθε παράθυρο απειλών προς τους πολίτες.

Μπορεί ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης να ανακοίνωσε με σαφή τρόπο ότι κλείνουν οι εισπρακτικές εταιρείες, ανάμεσα σε μια σειρά μέτρων, ωστόσο υπήρξαν καταγγελίες από πολίτες ότι αυτές συνεχίζουν το έργο τους και μετά την ανακοίνωση του μέτρου.

Οι καταγγελίες έγιναν τόσο σε ελληνικά ΜΜΕ αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πάγια τακτική των εισπρακτικών εταιρειών είναι η άσκηση ψυχολογικής πίεσης σε καταναλωτές, ακόμα και σε συγγενείς τους, για καταβολή οφειλών, με δεκάδες τηλεφωνικές κλήσεις ανά οφειλέτη.

Πέρα από τις εισπρακτικές εταιρείες, υπάρχουν και δικηγορικά γραφεία που έχουν αναλάβει εισπρακτικό ρόλο κατ' επάγγελμα και ενεργούν κατά παράβαση της νομοθεσίας. Πολλές υποθέσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και οι πολίτες έχουν δικαιωθεί.

«Το παράθυρο, όμως, φαίνεται να παραμένει ανοικτό, καθότι λίγες μόνο εταιρείες είναι δηλωμένες ως εισπρακτικές. Μπορεί οι εταιρείες με το νομικό καθεστώς της εισπρακτικής να κλείσουν ωστόσο, το ρόλο αυτό έχουν αναλάβει μεγάλα δικηγορικά γραφεία που πέρα από την έκδοση διαταγής πληρωμών, καλούν τους πολίτες και τους απειλούν. Όσον αφορά το νομικό μέρος, αυτό έχει ανασταλλέι με την προηγουμενη ΚΥΑ, δεν μπορούν να γίνουν πλειστηριασμοί, δεν μπορούν να βγουν διαταγές πληρωμών. Ωστόσο οι απειλές μπορούν να συνεχιστούν με τηλέφωνα που μπορούν να κάνουν και από το σπίτι τους, όπως έκαναν και στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε την υπουργική απόφαση η οποία πρέπει να αποσαφηνίζει ρητά το τέλος των απειλών με σοβαρές κυρώσεις στους παραβάτες», τονίζει στο Sputnik o δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης.

Παράλληλα ο αρμόδιος υπουργός τόνισε:

«Όλοι όσοι λάβουν τα 800 ευρώ, θα δέχονται μία κλήση από τις εισπρακτικές και θα τους ρωτάνε αν δέχονται τρίμηνη αναστολή. Θα απαντούν “ναι” και όλα καλά» εξήγησε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό. 

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2319)
Tags:
COVID-19, εισπρακτικές εταιρίες, εισπρακτική εταιρεία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK