07:44 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός Ελλάδα (1774)
112
Βρείτε μας

Με τα κρούσματα κορονοϊού να εξαπλώνονται με γεωμετρική άνοδο, το Sputnik εστιάζει στα αιτήματα των φορέων της αγοράς που ελπίζουν στο μικρότερο δυνατό κόστος της πανδημίας για την ελληνική οικονομία.

Δυσοίωνες φαίνονται να είναι οι προβλέψεις για την επίδραση του κορονοϊού στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Καθώς ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) φαίνεται να αναθεωρεί εκ νέου την πρόβλεψή του για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία, μετά τις δηλωσεις του Γενικού του Γραμματέα ότι οι χώρες θα αντιμετωπίζουν τον οικονομικό αντίκτυπο «για τα επόμενα χρόνια», όλοι καταλαβαίνουν ότι η ελληνική οικονομία δεν θα παραμείνει ανεπηρέαστη.

Οι φορείς της αγοράς ζητούν επιπλέον μέριμνα για να αντέξουν επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Το επιχειρείν στη χώρα έζησε έναν ξαφνικό θάνατο. Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και μάλιστα με πολύ έντονο καιρό, ίσως με 9 μποφόρ. Αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα τώρα, πολύ φοβάμαι ότι θα χαλάσουν και οι μηχανές του πλοίου», επισημαίνει στο Sputnik, o πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Kωνσταντίνος Μίχαλος.

«Αν δεν χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας», αναφέρει από την πλευρά του στο Sputnik ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.).

«Ακόμα και όσες είναι ανοιχτές και δεν έκλεισαν με νόμο, είναι ουσιαστικά κλειστές, ειδικά και μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες, έχουν χάσει συνολικά περίπου το 50%-90% του κύκλου εργασιών. Όσοι αντιστέκονται (και αυτά με μειωμένο τζίρο) είναι αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία», προσθέτει.

Μάλιστα, ο κ. Καββαθάς καλεί τους πολίτες να στηρίξουν και τις μικρές επιχειρήσεις τροφίμων και όχι τα ολιγοπώλεια της αγοράς.

Να ανασταλούν οι δανειακές υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις έως το τέλος Σεπτεμβρίου, είναι ένα από τα μέτρα που προτείνει, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι το μέτρο πρέπει να αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ήταν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων κατά το προηγούμενο έτος. 

Μετά τη λήξη αυτής της κατάστασης ένα ερώτημα που θα προκύψει είναι «τι θα γίνει με την συσώρρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων;».  

Ερωτηθείς σχετικά αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξουν κρατικές αποζημιώσεις και για τους εργαζομένους που πλήττονται.

Από την πλευρά του, ο κ. Μίχαλος αναφέρει ότι «τα ευεργετικά οικονομικά βοηθήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, πρέπει να ληφθούν από όλες τις επιχειρήσεις, είτε λειτουργούν είτε όχι».

Παράλληλα, προτείνει το ίδιο και για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και την χαλάρωση του πλαισίου για τις τράπεζες και τις επιταγές. 

«Οι τράπεζες να σταματήσουν άμεσα τη σφράγιση επιταγών σε διάστημα οκτώ ημερών. Το διάστημα θεώρησης μιας επιταγής ως ακάλυπτης να αυξηθεί σε 60 μέρες, έχοντας ωστόσο σε ισχύ όλες τις νομοθετικές υποχρεώσεις που προβλέπονται για τον εκδότη», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1774)
Tags:
Ελλάδα, κορονοϊός, κρίση, ελληνική οικονομία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK