23:42 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
101
Βρείτε μας

Παρότι αποτελεί μία από τις πλέον επιτυχημένες start-up επιχειρήσεις, η Beat φαίνεται ότι δεν κατάφερε να ξεφύγει από την οικονομική λαίλαπα της πανδημίας του κορονοϊού.

Αναστάτωση έχει προκληθεί τα τελευταία 24ωρα στη Beat, καθώς πληροφορίες του Sputnik κάνουν λόγο για απολύσεις εργαζομένων και μειώσεις μισθών - εν μέσω μάλιστα, της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων, τα οποία χαρακτηρίζονται από τη διοίκηση ως «αναγκαία για τη βιωσιμότητα της εταιρείας», έγινε μόλις πριν από μερικές ημέρες, ενώ θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα.

Εκ περιτροπής εργασία

Μεταξύ των μέτρων που επιβλήθηκαν, συγκαταλέγεται η επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών κατά 50%.

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά εργαζόμενους από τα τμήματα του HR, του Marketing, του Engineering, του IT, του Front Office και του Digital Media.  

Πληροφορίες του Sputnik, μάλιστα, αναφέρουν ότι προηγήθηκε αξιολόγηση των τμημάτων σε «αναγκαίους» και «μη αναγκαίους» τομείς, με την εκ περιτροπής εργασία να εφαρμόζεται στους «μη αναγκαίους».

Εθελοντικό «κούρεμα»

Ωστόσο, τα μέτρα δεν «σταματούν εδώ, καθώς η διοίκηση της Beat «επέβαλε» εθελοντικές μειώσεις αποδοχών και στους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Δηλαδή σε εργαζόμενους των λεγόμενων «αναγκαίων» τομέων. Πρόκειται για μειώσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 10% έως 30%, ανάλογα με το ύψος του μισθού του κάθε υπαλλήλου.

Στο εθελοντικό «κούρεμα», σε μία πράξη καλής θελήσεως, συγκαταλέγεται και η διοίκηση, τα μέλη της οποίας δέχθηκαν μείωση της τάξης του 50%. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος, Νίκος Δρανδάκης, δέχθηκε περικοπή της τάξης του 70%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες συμβάσεις εργασίας, οι οποίες περικλείουν τις «εθελοντικές» μειώσεις, έχουν ήδη αποσταλεί στους εργαζόμενους προς υπογραφή.

«Δίλημμα» το κλείσιμο της εταιρείας

Σύμφωνα με εργαζόμενο της Beat, ο οποίος τέθηκε σε εκ περιτροπής εργασία, το «δίλημμα» που ετέθη στους υπαλλήλους ήταν η αποδοχή των έκτακτων αυτών μέτρων ή το «κλείσιμο» της εταιρείας.

Με βάση την ίδια πηγή, μάλιστα, η διοίκηση απέδωσε το πρόβλημα στην οικονομική κατάσταση όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των υπόλοιπων χωρών, οι οποίες πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού και έχουν αναγκαστεί να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Χαρακτηριστικά, όπως επισημαίνει μιλώντας στο Sputnik, μεγάλο τμήμα των εσόδων της Beat προέρχεται από τη Γερμανία, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι πηγές χρήματος να έχουν στερεύσει, δεδομένης της δραματικής μείωσης της επιβατικής κίνησης στα ταξί.

Τουλάχιστον 13 απολύσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των μέτρων της εκ περιτροπής εργασίας και της «εθελοντικής» μείωσης, η διοίκηση προχώρησε και στην απόλυση τουλάχιστον 13 υπαλλήλων.

Μάλιστα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο αριθμός των απολύσεων να είναι μεγαλύτερος, φθάνοντας ακόμη και τι 15.

Ανώνυμη δε, πηγή, η οποία μίλησε στο Sputnik, ανέφερε ότι οι απολύσεις έχουν άμεση ισχύ, αρχής γενομένης από τη Μεγάλη Δευτέρα, 13 Απριλίου.

Στο σημείο αυτό, ας σημειωθεί ότι η Beat εξακολουθεί να διατηρεί το δικαίωμα για απολύσεις, καθώς δεν έχει ενταχθεί στα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό.

«Οι απολύσεις δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό»

Από την πλευρά της, πάντως, η διοίκηση της εταιρείας ισχυρίζεται ότι οι απολύσεις δεν σχετίζονται με τα υπόλοιπα μέτρα (σ.σ. εκ περιτροπής εργασίας, «εθελοντική» μείωση μισθών) που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού.

Αντίθετα, διευκρινίζει ότι οι συγκεκριμένες απολύσεις αποτελούν προϊόν αξιολόγησης της προσωπικής απόδοσης των εν λόγω υπαλλήλων, η οποία κρίθηκε ως «μη ικανοποιητική».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Beat αποτελεί μία από τις πλέον επιτυχημένες start-up ελληνικές εταιρείες, καθώς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα – ιδρύθηκε το 2011 - κατάφερε να επεκταθεί σ’ όλο τον κόσμο, διαθέτοντας παρουσία σε Ευρώπη και Νότια Αμερική, απ’ όπου και προέρχεται η πλειοψηφία των εσόδων.

Καμπή στην επιτυχημένη πορεία της Beat αποτέλεσε η είσοδος του γερμανικού ομίλου Daimler, μητρικής της BMW, στο μετοχικό της κεφάλαιο - μία επένδυση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Tags:
εργασιακά, εργασίες, εργασία, COVID-19, κορονοϊός, ταξί, Beat
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK