06:12 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1796)
1 0 0
Βρείτε μας

Σήμερα Τρίτη 28 Απριλίου ενεργοποιείται το δικαίωμα υποβολής αίτησης χορήγησης δανείου για κεφάλαιο κίνησης, με επιτόκιο πλήρως επιδοτούμενο από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Τη δυνατότητα υποβολής αίτησης χορήγησης δανείου για κεφάλαιο κίνησης, με επιτόκιο πλήρως επιδοτούμενο από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), θα έχουν από σήμερα Τρίτη οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους λόγω της πανδημίας κορονοϊού.

Σύμφωνα με την ΕΑΤ, οι συνεργαζόμενες τράπεζες με σύντομες διαδικασίες θα χορηγούν, μετά από αξιολόγηση, δάνεια κεφαλαίου κίνησης προς τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους λόγω της πανδημίας.

Το επιτόκιο των δανείων αυτών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, επιδοτείται κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια από τους πόρους του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Σε ό,τι αφορά το βασικό κριτήριο για τη λήψη της επιδότησης επιτοκίου, είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τα δύο αυτά έτη.

Ύψος Δανείου

Το ύψος κάθε δανείου πρόκειται να διαμορφωθεί ως εξής:

  • Έως 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης όπως αυτός αποτυπώνεται στο Ε3 ή στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του οικονομικού έτους που προηγείται της ημερομηνίας αίτησης ή
  • Έως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους.

Σε ό,τι αφορά τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις, χρηματοδοτείται με επιδοτούμενο επιτόκιο έως το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους ή το 80% των επί πιστώσει αγορών.

Σε περίπτωση που τα παραπάνω μεγέθη δεν είναι διακριτά, το δάνειο δεν μπορεί να ξεπερνά το 100% των ιδίων κεφαλαίων.

Διάρκεια δανείου και περίοδος χάριτος

Η διάρκεια κάθε δανείου ορίζεται από 24 έως 60 μήνες από την εκταμίευσή του.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΑΤ, ορίζεται δυνατότητα χορήγησης περιόδου χάριτος έξι έως 12 μηνών, ενώ κατά την διάρκεια της περιόδου χάριτος καταβάλλονται μόνο οι τόκοι.

Επιτόκιο

Σχετικά με το επιτόκιο για τα κεφάλαια του δανείου που συνεισφέρει η κάθε τράπεζα, καθορίζεται από την τράπεζα και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 8%, για τα δύο έτη κατά τα οποία επιδοτείται. Αυτή τη διετία, το επιτόκιο παραμένει σταθερό.

Παράλληλα, για τα δύο πρώτα χρόνια, το επιτόκιο του δανείου θα επιδοτείται κατά 100% από πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ενώ δεν επιδοτούνται ενδεχόμενοι τόκοι υπερημερίας και με τη λήξη των δύο ετών, οι τόκοι καταβάλλονται από την επιχείρηση.

Διαδικασία υποβολής

Στην υποβολή του αιτήματος θα πρέπει η επιχείρηση να διαθέτει έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ και να ακολουθήσει την εξής διαδικασία.

  • Να καταθέσει αίτημα χρηματοδότησης ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στο ependyseis.gr.
  • Στο αίτημα επιλέγει την τράπεζα από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί.
  • Η τράπεζα θα επιβεβαιώσει τον ΚΑΔ βάσει των στοιχείων που θα προσκομίσει η επιχείρηση και συνεπώς την ορθότητα της επιλεξιμότητας.

Υπογραμμίζεται ότι η επιχείρηση πρέπει να διατηρήσει για τη διετία που λαμβάνει επιδότηση επιτοκίου τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εργαζομένων τους οποίους απασχολούσε στις 19 Μαρτίου 2020 σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Προϋποθέσεις λήψης και διατήρησης

Ο έλεγχος της διατήρησης του ίδιου αριθμού εργαζομένων που απασχολούσε στις 19 Μαρτίου 2020 η επιχείρηση, θα πραγματοποιείται από την ΕΑΤ στις 31 Ιανουάριου για τα έτη 2021 και 2022 ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Στις προϋποθέσεις λήψης του ποσού των επιδοτούμενων τόκων εντάσσεται η επιχείρηση να μην εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται:

  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: tepix.covid@etean.com.gr και στο τηλ. 210 7450400.
  • Στις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Για την υποβολή αιτήματος, οι επιχειρήσεις επιλέγουν στο ependyseis.gr την τράπεζα της προτίμησης τους και μετά καταθέτουν αίτημα τους.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1796)
Tags:
κορονοϊός, επιχειρήσεις, δάνεια, δάνειο, Αναπτυξιακή Τράπεζα, τράπεζες, τράπεζα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK