06:57 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το 40% των επιχειρήσεων δηλώνει πρόθυμο να διατηρήσει το καθεστώς της τηλεργασίας και μετά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού. Τι δείχνουν τα στοιχεία νέας έρευνας.

Ο κορονοϊός και το lockdown που ακολούθησε, αν μη τι άλλο, επέφεραν μια σειρά αλλαγών στην καθημερινότητα χιλιάδων εργαζομένων ανά την Ελλάδα.

Μία εξ αυτών ήταν και η καθιέρωση της τηλεργασίας, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι κλήθηκαν να εργαστούν από το σπίτι – σε πρωτόγνωρες γι’ αυτούς περιστάσεις.

Ωστόσο, το «πείραμα» φαίνεται ότι έτυχε της θετικής ανταπόκρισης των περισσότερων επιχειρήσεων–εταιρειών, οι οποίες σε ποσοστό σχεδόν 70% δηλώνουν ότι κατάφεραν να προσαρμοστούν εύκολα στο νέο μοντέλο εργασίας.

Μάλιστα, το 40% εξετάζει το ενδεχόμενο διατήρησης του συγκεκριμένου καθεστώτος ακόμη και μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, η οποία δόθηκε στη δημοσίοτητα σήμερα, Τετάρτη.

Τα βασικά στοιχεία της έρευνας

  • Το 66,7% των εταιρειών δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι προσαρμόστηκαν άμεσα στο καθεστώς της τηλεργασίας, το 23,5% ότι αντιμετώπισαν κάποιες δυσκολίες, μόλις το 1,2% ότι δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, ενώ το 8,6% των εταιρειών δεν εφάρμοσε πολιτική του «home office» (σ.σ.: κατ’ οίκον εργασία).
  • Το 67,9% των εταιρειών χαρακτήρισε από αρκετά έως πολύ αποδοτική την εξ αποστάσεως απασχόληση του προσωπικού (50,6% αρκετά και 17,3% πολύ), το 19,8% αξιολόγησε την τηλεργασία λίγο αποδοτική, το 4,9% καθόλου αποδοτική, ενώ ένα περίπου 8% δήλωσε ότι δεν προχώρησε σε προσαρμογές του εργασιακού περιβάλλοντος.
  • Το 60,3% των εταιρειών δήλωσε ότι μετά την πανδημική κρίση δεν θα άλλαζε το μοντέλο απασχόλησης με την προοπτική διατήρησης του καθεστώτος της τηλεργασίας για ένα μέρος του προσωπικού, ωστόσο το 39,7% όσων εφάρμοσαν πολιτική «home office» εκτίμησαν ότι θα μπορούσαν, εν μέρει, να επιμείνουν σε αυτό το μοντέλο και μετά την κρίση.

«Οι επιχειρήσεις επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά προσαρμογής στις ακραίες συνθήκες της πανδημικής κρίσης. Εφάρμοσαν νέα μοντέλα απασχόλησης, βασίζοντας την προσπάθειά τους σε σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις» σχολίασε, από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Αθανάσιος Κελέμης.

Και πρόσθεσε: «Με τον τρόπο αυτό διατήρησαν την παρουσία τους στην αγορά και κυρίως τις θέσεις εργασίας. Η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί μια νέα αρχή για την επιχειρηματική κοινότητα, που καλείται να βρει τον παλαιό της βηματισμό και, σταδιακά, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της όπως και την απασχόληση, όντας περισσότερο έμπειρη μετά το lockdown».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω έρευνα διενεργήθηκε στις εταιρείες– έλη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Tags:
επιχειρηματικότητα, επιχειρηματίας, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, εργαζόμενος, έρευνες, έρευνα, τηλεργασία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK