04:53 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τη στήριξη της αγοράς εργασίας. Τι περιλαμβάνει και ποιους αφορά.

Την έναρξη του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τη στήριξη της αγοράς εργασίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια διαγγέλματος προς τον ελληνικό λαό.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι έκτακτο και προσωρινό, και θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «SURE», σε πρώτη φάση με το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

«Όπως δηλώνει και το όνομά του, είναι η σύμπραξη του κράτους και όλων των δυνάμεων της παραγωγής, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Ποιες επιχειρήσεις θα αφορά

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα αφορά όσες επιχειρήσεις εμφάνισαν ευρεία πτώση του τζίρου και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση.

Πρόκειται, ειδικότερα, για επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που παρουσιάζουν πτώση τζίρου άνω του 20%.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα μπορούν έως τα τέλη Οκτωβρίου να προσαρμόζουν ανάλογα με τις ανάγκες τους τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων.

Οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Κι αυτό, θα γίνεται χάρη στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το οποίο θα καλύπτει το 60% των αποδοχών των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καθαρές απολαβές δεν πρέπει -σε καμία των περιπτώσεων- να υποχωρούν κάτω από το όριο του κατώτατου μισθού, ενώ ο εργοδότης δεν θα έχει δικαίωμα καταγγελίας ή αλλαγής των όρων της σύμβασης εργασίας.

«Αυτός ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης απ’ τη μία πλευρά, επιτρέπει στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν να ανασάνουν, μειώνοντας το κόστος εργασίας και επιτρέποντάς τους ευελιξία στη διάταξη του προσωπικού τους. Απ’ την άλλη, θωρακίζει την απασχόληση, αποκλείοντας κάθε απόλυση εργαζομένου που μπαίνει σε αυτό το πλαίσιο, και προστατεύει τις αποδοχές» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Καταλήγοντας, μάλιστα, υποστήριξε με νόημα ότι στο δίλημμα «επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας», επιλέγουμε την ενίσχυση της εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ανεβάζει το ύψος των παρεμβάσεων στην ελληνική οικονομία στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ.

Tags:
Κυβέρνηση, εργαζόμενοι, εργαζόμενος, εργασιακά, εργασίες, εργασία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK