04:45 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1774)
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε ποιες επιχειρήσεις μπορούν να θέσουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας το προσωπικό τους.

Διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά την παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας, με φόντο την πανδημία κορονοϊού, παρέχει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, προβλέπεται παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και δεν θα επαναλειτουργήσουν, με εντολή δημόσιας αρχής, τον Μάιο.

Μετά το πέρας του διαστήματος της παράτασης αναστολής, η σύμβαση εργασίας συνεχίζεται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται, όταν η επιχείρηση-εργοδότης επαναλειτουργήσει, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε περίπτωση, για παράδειγμα, σύμβασης εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου με συμφωνημένο χρόνο λήξης την 15η Μαΐου, η οποία τέθηκε σε αναστολή στις 15 Μαρτίου, ο υπολειπόμενος χρόνος κατά τον οποίο συνεχίζεται η σύμβαση εργασίας όταν η επιχείρηση-εργοδότης επαναλειτουργήσει και ολοκληρωθεί ο χρόνος παράτασης της αναστολής τής εν λόγω σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου, είναι δύο μήνες.

Πάντως, βάσει της εγκυκλίου, η υποχρέωση συνέχισης της σύμβασης εργασίας για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται όταν η επιχείρηση-εργοδότης επαναλειτουργήσει, δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περίπτωση επιχειρήσεων-εργοδοτών που από τη φύση λειτουργίας τους είναι εποχικές, όπως για παράδειγμα χιονοδρομικά κέντρα, φροντιστήρια ή κέντρα ξένων γλωσσών.

Κατά τη διάρκεια της παράτασης της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων-εργοδοτών, αυτές οι επιχειρήσεις-εργοδότες δεν επιτρέπεται να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις-εργοδότες που επαναλειτουργούν τον Μάιο, μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους, μπορούν να παρατείνουν την αναστολή του 60% των συμβάσεων εργασίας και να προβούν σε οριστική ανάκληση τουλάχιστον για το 40% αυτών.

Η παράταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων μπορεί να γίνει ως την 31η Μαΐου 2020, σε αντίθετη περίπτωση οι επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλουν τις αποδοχές των εργαζομένων που υπερβαίνουν το ποσοστό αυτό.

Από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης για «Λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας», υποχρεούνται για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, δηλαδή τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1774)
Tags:
σύμβαση, αναστολή, Υπουργείο Εργασίας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK