05:09 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τη στήριξη της αγοράς εργασίας. Επιδότηση μισθού έως 60%, έκπτωση ενοικίου κατά 40%, επίδομα 534 ευρώ.

Σειρά νέων μέτρων για τη στήριξη της αγοράς εργασίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο πυρήνα του συγκεκριμένου σχεδίου βρίσκεται το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» - ένα έκτακτο και προσωρινό σχέδιο για την επιδότηση της εργασίας έως και 60%.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα αφορά όσες επιχειρήσεις εμφάνισαν ή εμφανίζουν πτώση του τζίρου της τάξης άνω του 20%.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα μπορούν έως τα τέλη Οκτωβρίου να προσαρμόζουν ανάλογα με τις ανάγκες τους τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων.

Οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο (σ.σ.: εκ περιτροπής εργασία ή μειωμένη εργασία), θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Κι αυτό, θα γίνεται χάρη στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το οποίο θα καλύπτει το 60% των αποδοχών των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καθαρές απολαβές δεν πρέπει -σε καμία των περιπτώσεων- να υποχωρούν κάτω από το όριο του κατώτατου μισθού, ενώ ο εργοδότης δεν θα έχει δικαίωμα καταγγελίας ή αλλαγής των όρων της σύμβασης εργασίας.

Ποιοι παραμένουν σε αναστολή

Την ίδια ώρα, για τον Ιούνιο, επιχειρήσεις που παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας, καθώς και όσες εντάσσονται στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, μπορούν να διατηρούν, μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους, σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν αυτομάτως την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ (αφορά το διάστημα 30 ημερών).

Όσον αφορά τον Ιούλιο, το δικαίωμα της αναστολής του 100% των εργαζομένων, θα διατηρήσουν μόνο οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Τι ισχύει με την έκπτωση ενοικίου 40%

Όσον αφορά την έκπτωση ενοικίου κατά 40%, το μέτρο παρατείνεται για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας λόγω υποχρεωτικού λουκέτου ή μειωμένου τζίρου.

Αντίστοιχο δικαίωμα θα έχουν και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας.

Ίδια δυνατότητα θα παρέχεται και στις επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν εντός Μαΐου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του λιανικού εμπορίου.

Ταυτόχρονα, για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, η μείωση του ενοικίου επεκτείνεται τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο.

Τέλος, δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την πρώτη κατοικία, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.

Tags:
εργασιακά δικαιώματα, εργασιακά, εργαζόμενοι, εργαζόμενος, αγορά εργασίας, εργασία, ενοίκιο, έκπτωση, επίδομα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK