06:06 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα συνεχιστεί τον Ιούνιο με τον δεύτερο γύρο του χρηματοδοτικού σχήματος και στόχο να διατεθούν 1,4 δισ. ευρώ σε περισσότερες επιχειρήσεις.

Ο δεύτερος γύρος για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, ενώ αυξημένο θα είναι το ποσό που θα διατεθεί, καθώς στόχος είναι να φτάνει τουλάχιστον τα 1,4 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι το ποσό να διατεθεί σε διευρυμένο αριθμό δικαιούχων, καθώς -μέσω των αλλαγών που εξετάζονται- θα δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους να υποβάλλουν αίτηση.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής», 53.351 δικαιούχοι οριστικοποίησαν την αίτηση για χορήγηση του δανείου.

Από αυτούς οι 47.532 δικαιούχοι έχουν ήδη δει στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής, μετά και την καταβολή την Παρασκευή 235,4 εκατ. ευρώ σε 13.474 δικαιούχους.

Μέχρι σήμερα, έχουν διατεθεί συνολικά 468,7 εκατ. ευρώ και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πληρωθούν και οι υπόλοιπες 5.819 επιχειρήσεις που είναι δικαιούχες.

Στον πρώτο γύρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» προβλεπόταν να δοθούν 1 δισ. ευρώ από τα οποία θα περισσέψουν περίπου 400 εκατ. ευρώ τα οποία θα προστεθούν στον δεύτερο κύκλο που ανοίγει τον Ιουνίου. Ως εκ τούτου, στόχος είναι το διαθέσιμο ποσό για τον Ιούνιο να ανέλθει σε τουλάχιστον τα 1,4 δισ. ευρώ και θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία από τον Μάρτιο και μετά.

«Το αδιάθετο υπόλοιπο της πρώτης φάσης θα προστεθεί στη δεύτερη φάση, ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί, μέχρι τέλος Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στον δεύτερο γύρο για την «επιστρεπτέα προκαταβολή»

Στον δεύτερο γύρο για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και όσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στην πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής και έχουν ήδη λάβει το κρατικό χαμηλότοκο δάνειο.

Αναφορικά με τα κριτήρια ένταξης, στον πρώτο γύρο, υιοθετήθηκε η μεταβολή των εσόδων κατά τον μήνα συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες των τριών τελευταίων ετών (ή κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους των τριών τελευταίων ετών για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία).

Στον δεύτερο γύρο, θα ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία για τον Απρίλιο και ενδεχομένως για τον Μάιο.

Οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν την «επιστρεπτέα προκαταβολή» υποχρεούνται να διατηρήσουν έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 30η Μαρτίου 2020.

Tags:
επιχειρηματικά δάνεια, δάνεια, δάνειο, επιχειρήσεις, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK