11:47 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι εισπράξεις της ΔΕΗ, έπειτα από ένα δίμηνο πτώσης, επανήλθαν στα επίπεδα που διαμορφώνονταν πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Στα επίπεδα πριν τον κορονοϊό επανήλθαν οι εισπράξεις της ΔΕΗ από τους καταναλωτές τον Μάιο, μετά τη μείωση που σημειώθηκε το δίμηνο Μαρτίου και Απριλίου.

Η ΔΕΗ θα εφαρμόσει το επιχειρηματικό της σχέδιο (απολιγνιτοποίηση, εθελουσία έξοδος κ.λπ.) αφού τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2020 επιβεβαίωσαν την επαναφορά σε κερδοφορία.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την ενημέρωση που έκανε την Τετάρτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, στους χρηματιστηριακούς αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου την προηγούμενη ημέρα.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων ύψους 3,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 248,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2019 και επαναλαμβανόμενο EBITDA (λειτουργικά αποτελέσματα ) 182 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 66,3 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2019 (αύξηση κατά 248,3 εκατ. ευρώ).

Τον Μάιο η εισπραξιμότητα επέστρεψε στα κανονικά επίπεδα, ενώ θετικό είναι και το ότι πάνω από το 30 % των πληρωμών γίνονται πια ηλεκτρονικά.

Η βελτίωση της ρευστότητας επέτρεψε τη μείωση των οφειλών σε τρίτους στα 650 εκατ. ευρώ από 900 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο με ταυτόχρονη μείωση του χρέους κατά 50 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 160 εκατ. ευρώ, διάρκειας δύο ετών, χωρίς εξασφαλίσεις για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της πανδημίας η οποία θα χρησιμοποιηθεί εάν χρειαστεί.

Αναφορικά με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, προκύπτει ότι το κόστος θα αποσβεστεί σε ορίζοντα εξαμήνου, καθώς οι αποζημιώσεις για τους 900 εργαζόμενους που εντάσσονται στη σχετική απόφαση κυμαίνονται στα 30 εκατ. ευρώ, ενώ η μισθοδοσία των εν λόγω εργαζομένων είναι 56 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Τέλος, μέχρι τον Ιούλιο προβλέπεται να υλοποιηθεί η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών στην επιχείρηση.

Tags:
χρηματοδότηση, Ελλάδα, κορονοϊός, πανδημία, έσοδα, ΔΕΗ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK