04:27 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
0 51
Βρείτε μας

ΔΕΠΑ και Gazprom αναμένεται να κλείσουν νέα συμφωνία για την τιμή προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου. Τις επόμενες 10 ημέρες οι υπογραφές.

Εντός του επόμενου δεκαημέρου αναμένεται να «κλείσει» η νέα συμφωνία της ΔΕΠΑ με τη Gazprom, η οποία αφορά την τιμή προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις το τελευταίο διάστημα, με τη ρωσική εταιρεία να έχει ήδη εν μέρει αποδεχθεί το αίτημα της ΔΕΠΑ για αναπροσαρμογή της αναλογίας χρηματιστηριακής τιμής – τιμής αργού.

Η τρέχουσα συμφωνία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», προβλέπει αναλογία 40% χρηματιστηριακής τιμής και 60% τιμής πετρελαίου.

Η νέα πρόταση, η οποία θα επικυρωθεί εντός των επόμενων 10 ημερών, προβλέπει αναλογία 80% χρηματιστηριακής τιμής και 20% τιμής πετρελαίου.

Η νέα αυτή τιμή, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, θα ισχύσει για τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα προμηθευτεί η ΔΕΠΑ το β’ εξάμηνο του 2020.

Μάλιστα, για το 2021, η διοίκηση της ελληνικής εταιρείας αναμένεται να ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις, ανάλογα με την πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

Η συμφωνία ΔΕΠΑ – Gazprom εντάσσεται στην προσπάθεια ανάκτησης του μεριδίου αγοράς της ΔΕΠΑ, το οποίο στο α’ εξάμηνο έχει υποχωρήσει στο 30%-33%.

Κι αυτό, διότι η Mytilineos, η οποία επίσης έχει έρθει σε μακροπρόθεσμη συμφωνία με τη Gazprom, έχει συγκεντρώσει πάνω από το 40% του μεριδίου αγοράς.

Όσον αφορά το ζήτημα του «take or pay», η ΔΕΠΑ κατάφερε να περιορίσει το κόστος για το 2019 από συμβατικές ποσότητες αερίου που δεν απορρόφησε, από τα 130 εκατομμύρια ευρώ στα 46 εκατομμύρια ευρώ.

Για τις ρήτρες του 2020, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του φυσικού αερίου και οι ρήτρες «take or pay» αποτελούν κρίσιμης σημασίας πεδίο για την αποτίμηση της ΔΕΠΑ εν όψει της ιδιωτικοποίησής της.

Tags:
αργό πετρέλαιο, Πετρέλαιο, χρηματιστήριο, τιμή, ΔΕΠΑ, Gazprom, φυσικό αέριο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK