15:44 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ αποκαλύπτει το μέγεθος των προβλημάτων για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η έλλειψη ρευστότητας η μεγαλύτερη πρόκληση.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το κυριότερο πρόβλημα αφορά την έλλειψη ρευστότητας, καθώς, παρά τα μέτρα της κυβέρνησης, οι περισσότερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να φυτοζωούν, εξαιτίας της εξαιρετικά μειωμένης ζήτησης.

Τα βασικά ευρήματα

  • 8 στις 10 επιχειρήσεις (81,7%) δήλωσαν πως ο τζίρος ήταν μειωμένος το προηγούμενο διάστημα (μήνα) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου είναι 46%.
  • 2 στις 10 επιχειρήσεις (21,1%) δήλωσαν πως είναι πολύ πιθανό το προσωπικό τους να μειωθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% δήλωσε πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Εκτιμάται, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα, πως μέχρι το τέλος του έτους κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 190.000 θέσεις εργασίας.
  • 1 στις 3 (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζει τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας το επόμενο διάστημα.

Καθώς και:

  • Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (37,2%) δήλωσαν ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
  • 1 στις 3 επιχειρήσεις (33,4%) δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.
  • Σχεδόν 6 στις 10 (55,1%) επιχειρήσεις είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένες με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων. 

«Φαίνεται πως τα μέτρα και οι μέχρι σήμερα πολιτικές της κυβέρνησης που αποσκοπούν στην ανάσχεση των δυσμενέστερων των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης δεν είναι επαρκώς προσαρμοσμένα στον χαρακτήρα και το περιεχόμενο της κρίσης, αλλά ούτε και στα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας που στην συντριπτική της πλειοψηφία αποτελείται από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ.

Και προσθέτει: «Το εύρος των μέτρων δεν επαρκεί για να καλύψει τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου που πλήττεται δυσανάλογα από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Η εκτίμηση ότι η ύφεση αν και βαθιά θα είναι βραχύβια και κατ’ επέκταση σε λίγους μήνες η οικονομία θα επανακάμψει "πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε" πιθανότατα δεν θα επιβεβαιωθεί εάν οδηγηθούμε σε κατακρήμνιση της οικονομικής δραστηριότητας και εκτίναξη της ανεργίας».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός αρραγούς μετώπου, ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες πολιτικές τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

«Και για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει όλοι μας να “σκεφτούμε έξω απ’ το προσωπικό και ιδεολογικό μας κουτί”» κατέληξε η Συνομοσπονδία.
Tags:
λουκέτο, ΓΣΕΒΕΕ, COVID-19, κορονοϊός, επιχειρήσεις
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK