20:34 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον έχουν επανειλημμένα αλληλοκατηγορηθεί για παράνομη οικονομική βοήθεια στους κατασκευαστές αεροσκαφών τους, Boeing και Airbus. Πέρσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ενέκρινε 7,5 δισ. δολάρια αμερικανικών κυρώσεων για ευρωπαϊκές ενισχύσεις στην Airbus.

Έγκριση στην ΕΕ για την επιβολή δασμών ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικά αγαθά, ως αντίποινα για τις επιδοτήσεις που λάμβανε από τις ΗΠΑ η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing, έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΠΟΕ, οι Βρυξέλλες κάλεσαν τις ΗΠΑ να «διαπραγματευτούν μια συμφωνία».

«Εξέφρασα σαφώς την ξεκάθαρη προτίμησή μου σε μια συμφωνία μέσω διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ, αποφεύγοντας τα οδυνηρά μέτρα (σ.σ. κυρώσεις) και αντίμετρα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σε μια παρόμοια υπόθεση, που αφορούσε επιδοτήσεις υπέρ της εταιρείας Airbus, ο ΠΟΕ είχε ήδη δώσει την έγκρισή του στις ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα.

«Θα ξαναρχίσουμε αμέσως τον διάλογο με τις ΗΠΑ, με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο. Πιστεύω ότι μπορούμε να επιλύσουμε τη διαφορά Airbus-Boeing με εποικοδομητικό τρόπο, με το βλέμμα στο μέλλον, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα των επιδοτήσεων στην πολιτική αεροπορία σε ολόκληρο τον τομέα αυτόν» πρόσθεσε ο Ντομπρόβσκις.

«Προτείνουμε στις ΗΠΑ να άρουν τους τελωνειακούς δασμούς που έχουν επιβάλει για την περίπτωση της Airbus. Η ΕΕ θα απέφευγε τότε να εφαρμόσει τα αντίποινα και θα ξαναρχίζαμε από το μηδέν» εξήγησε. 

Υπέρ της λύσης μέσω διαπραγμάτευσης τάχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ.

«Αυτή η διαφωνία Airbus/Boeing είναι ηλικίας 15 ετών και πάντα δηλώναμε στις ΗΠΑ την πρόθεσή μας για μια φιλική επίλυση του θέματος» ανέφερε.

«Παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας, οι ΗΠΑ δεν δεσμεύτηκαν ποτέ σε αυτή τη λύση. Αντιθέτως, επιβάλλουν επιπρόσθετους δασμούς σε ορισμένες ευρωπαϊκές εξαγωγές, λόγω της υποστήριξής μας στην Airbus» σημείωσε ο Λε Μερ, εκτιμώντας ότι η ΕΕ «πρέπει να επιβάλει κυρώσεις μόλις τις εγκρίνει επισήμως ο ΠΟΕ».
Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, Δασμοί, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), Airbus, Boeing
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK