23:03 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Περισσότεροι ΚΑΔ θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, καθώς όπως ανακοινώθηκε, δεν θα ισχύσουν εξαιρέσεις που εφαρμόστηκαν στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Η χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής 4 και επιστρεπτέας προκαταβολής 5 προβλέπονται στα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τους περιορισμούς που θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου.

Όπως ανακοινώθηκε, η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 αφορά τον μήνα Νοέμβριο (θα χορηγηθεί ενισχυμένη) με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 αφορά τον Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου.

Δικαίωμα να λάβουν την ενίσχυση έχουν όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζόμενους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν μείωση τζίρου 20% και ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Τόσο για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 όσο και για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Αίρονται οι εξαιρέσεις που ίσχυαν για την επιστρεπτέα προκαταβολή 3

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 δεν θα ισχύουν οι εξαιρέσεις που υπήρχαν για την επιστρεπτέα προκαταβολή 3.

Υπενθυμίζεται ότι από δυνατότητα αίτησης για την επιστρεπτέα προκαταβολή 3, εξαιρούνταν οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Αυγούστου και δεν διέθεταν φορολογική ταμειακή μηχανή. Επίσης, εξαιρούνταν επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Αυγούστου.

Ακόμη, από την επιστρεπτέα προκαταβολή 3 εξαιρούνταν επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο αυτή.

Οι ΚΑΔ που μπορούν να λάβουν την ενίσχυση

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, σε αντίθεση με το προηγούμενο πρόγραμμα, δεν προβλέπονται εξαιρέσεις

Ως εκ τούτου διευρυμένος αναμένεται να είναι ο αριθμός των ΚΑΔ με τις επιχειρήσεις που θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και που θα γίνει γνωστός με τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ.

Σημειώνεται πάντως ότι, μεταξύ άλλων, το ΦΕΚ για την επιστρεπτέα προκαταβολή 3 προέβλεπε ότι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν:

  • Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων.
  • Oι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με ορισμένες εξαιρέσεις.

Τι ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας για τους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής 4

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 μπορούν να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Επίσης, έχουν δικαίωμα συμμετοχής και νέες επιχειρήσεις.

Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5, λαμβάνοντας υπόψη τον μαθηματικό τύπο.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα λάβουν:

  • Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου.
  • Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.
Tags:
ΚΑΔ, COVID-19, πανδημία, επιχειρήσεις, κορονοϊός, αναστολή εργασίας, επιστρεπτέα προκαταβολή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK