08:13 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος υπήρξε εμβληματική ηγετική μορφή του ομίλου τσιμέντων ΤΙΤΑΝ επί πέντε δεκαετίες. Είχε επίσης σημαντική δραστηριότητα στους τομείς του πολιτισμού και της κοινωνικής προσφοράς.

Απεβίωσε ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, εμβληματική μορφή του ομίλου ΤΙΤΑΝ, που είχε διατελέσει, μεταξύ άλλων, και πρόεδρος του ΣΕΒ, ιδρυτικό μέλος και επίτιμος πρόεδρος του ΙΟΒΕ, όπως και ιδρυτικό μέλος του ALBA Graduate Business School.

Παράλληλα, ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στους τομείς του πολιτισμού και της κοινωνικής προσφοράς.

«Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος είχε βαθιά συνείδηση της διαχρονικής κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων. Υπήρξε πρωτοπόρος στην εδραίωση αυτής της αντίληψης στη χώρα μας με την εφαρμογή του θεσμού στον Τιτάνα και στη συνέχεια στο ευρύτερο επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Πρωτοστάτησε σε πολλές πτυχές της κοινωνικής ζωής του τόπου, δημιουργώντας θεσμούς όπως τις "Νησίδες Ποιότητας" για την αναγνώριση του εθελοντισμού, την "Κίνηση Πολιτών" για την αφύπνιση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών και το πρόγραμμα "ΦΑΟΣ - Δημιουργία νοοτροπίας για μια ζωή" για την πρόληψη ατυχημάτων στην εργασία και στα σχολεία. Παράλληλα, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συνεισφέροντας καταλυτικά, μεταξύ άλλων, στην αναστήλωση του Ναού του Νεμείου Διός στη Νεμέα» τονίζει ο όμιλος ΤΙΤΑΝ.

Ως φόρο τιμής στον εκλιπόντα το Διοικητικό Συμβούλιο  της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ αποφάσισε να αναρτηθούν για τρεις ημέρες μεσίστιες οι σημαίες της εταιρείας στα κεντρικά γραφεία και τα εργοστάσιά της στον όμιλο.

Επίσης, θα διατεθεί στη μνήμη του χρηματικό ποσό υπέρ κοινωφελών σκοπών και το ψήφισμα θα δημοσιευθεί το ψήφισμα στον ημερήσιο τύπο.

Η κηδεία του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου έγινε το πρωί σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος

Γεννήθηκε στη Λωζάνη και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Παρίσι, τη Λωζάνη και το Λονδίνο. Αποφοίτησε ως Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός από το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και επιμορφώθηκε σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων στo INSEAD, στη Γαλλία.

Το 1950 ήρθε στην Ελλάδα για την στρατιωτική του θητεία στο Ναυτικό και διετέλεσε Επιμελητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το 1952 άρχισε να δραστηριοποιείται στον χώρο της βιομηχανίας, κυρίως στον κλάδο τσιμέντου και από το 1961 άρχισε να απασχολείται στην Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ της οποίας διετέλεσε αντιπρόεδρος και αργότερα σύμβουλος διοίκησης του ομίλου.

Ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) από το 1982 ως το 1988.

Επίσης, υπήρξε μέλος της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων (European Round Table for Industry) και του Δ.Σ. του Συνδέσμου για τη Νομισματική Ένωση της Ευρώπης (Association for the Μonetary Union of Europe).

Στα χρόνια της επαγγελματικής του πορείας, ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος υπήρξε επίσης:

  • Ιδρυτικό μέλος και επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
  • Ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος του «Συμβουλίου Ελληνο-Τουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας».
  • Ιδρυτικό μέλος και επίτιμος πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία».
  • Αντιπρόεδρος «Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού».
  • Ιδρυτικό μέλος και πρώτος αντιπρόεδρος του σωματείου «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς».

Ακόμα ήταν:

  • Μέλος τιμητικής επιτροπής του «Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής» (ΕΛΙΑΜΕΠ).
  • Ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του συλλόγου «Οφέλτης - Ο Φίλος της Νεμέας».
  • Μέλος της Αδελφότητος Οφφικιάλων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας «Παναγία Παμμακάριστος» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Του απονεμήθηκε το οφίκιο του Άρχοντος Μαΐστορος.
  • Ιδρυτικό μέλος του νυν ALBA Graduate Business School.
  • Επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Tags:
βιογραφικό, θάνατος, Τιτάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK