23:36 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (454)
0 11
Βρείτε μας

Έμποροι έχουν ζητήσει να αλλάξει η ημερομηνία της «Black Friday 2020» για να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά λόγω του δεύτερου εθνικού lockdown που είναι σε εφαρμογή λόγω της νόσου COVID-19.

Τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά εν μέσω του δεύτερου εθνικού lockdown που είναι σε ισχύ εξαιτίας της νόσου COVID-19 και ανάσα για την αγορά αποτελεί η «Black Friday», η οποία -όπως όλα δείχνουν- θα πραγματοποιηθεί, φέτος, διαδικτυακά.

Τι είναι η «Black Friday»

Η «Black Friday» ή «Μαύρη Παρασκευή» στα Ελληνικά, άρχισε στις ΗΠΑ και λόγω της επιτυχίας υιοθετήθηκε και από άλλα κράτη, αν και στη χώρα μας έφτασε πριν από λίγα χρόνια και από τότε εφαρμόζεται κάθε χρόνο, με τα καταστήματα τεχνολογίας να σέρνουν τον «χορό» των πολύ μεγάλων εκπτώσεων για τη συγκεκριμένη ημέρα. 

Πότε πέφτει φέτος η «Black Friday»

Έτσι, λοιπόν, είθισται η «Black Friday» στις ΗΠΑ να πραγματοποιείται την πρώτη Παρασκευή μετά τις Ευχαριστίες (Thanksgiving) και, φέτος, αυτή είναι η 27η Νοεμβρίου.

Στην Ελλάδα, αλυσίδες καταστημάτων έχουν ήδη ξεκινήσει να διαφημίζουν την εκπτωτική ημέρα, υποσχόμενες μεγάλες προσφορές.

Τα e-shops στο επίκεντρο

Με δεδομένο το lockdown, οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων έχουν ενισχύσει τα διαδικτυακά καταστήματά τους (e-shops), προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση, στις ανάγκες και στις προκλήσεις της φετινής «Black Friday».

Όπως ανέφερε ο Στέλιος Πετρίδης, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A), στο Sputnik, διοργανώθηκε και σχετικό webinar, τον περασμένο μήνα, ενόψει της «Black Friday», με τη συμμετοχή πολλών εταιρειών.

«Eίδαμε πολύ γρήγορα ότι, τον περασμένο Μάρτιο, ο κλάδος των ηλεκτρονικών αγορών πήρε μια αναπάντεχη και βίαιη αύξηση. Ο κόσμος δεν μπορούσε εξ αντικειμένου να πηγαίνει στα καταστήματα, αφού αυτά έκλεισαν, αλλά ακόμα και όταν είχε την επιλογή να επισκεφτεί το κατάστημα, όπως, για παράδειγμα, τα σούπερ μάρκετ, και εκεί ακόμα έδειξε την προτίμησή του στα ηλεκτρονικά καταστήματα, ανάμεσα σε άλλα και για να αποφεύγει τον συνωστισμό και τις ουρές. Πρόκειται για μια τάση που υπήρχε, αλλά ο κορονοϊός την έβαλε βίαια στη ζωή μας και τελικά "έμεινε"» δήλωσε ο Πετρίδης.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, απηύθυνε έκκληση στους καταναλωτές να κάνουν αγορές μέσω των e-shops.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε το εξής:

«Στο λιανικό εμπόριο υπάρχουν φορές που δεν κερδίζουν όλοι, αλλά συμμετέχουν όλοι, γιατί πολύ σωστά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θέλουν να αφήσουν τους μεγάλους της αγοράς και τις πολυεθνικές πλατφόρμες να μονοπωλήσουν το καταναλωτικό κοινό. Τουλάχιστον για τις αγορές φέτος, με τα εμπορικά της λιανικής σε "black out", ας προτιμήσουμε τα ηλεκτρονικά καταστήματα ελληνικών επιχειρήσεων».

Αίτημα για μεταφορά της «Black Friday»

Ωστόσο, υπάρχουν και φωνές που ζητούν τη μεταφορά της «Black Friday» στην πρώτη Παρασκευή κατά την οποία θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα.

Ειδικότερα, την Τετάρτη (11/11), ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM»:

«Προκειμένου να υπάρξει ισορροπία, πρέπει να αναφέρουμε ότι θα πρέπει να γίνει την πρώτη Παρασκευή που θα ανοίξουμε όλοι τα καταστήματά μας και όχι διαδικτυακά την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Η "Βlack Friday" στη χώρα μας δεν λειτουργεί σωστά, όπως στο εξωτερικό. Εδώ, κατάφεραν οι μεγάλες πολυεθνικές να την εκφυλίσουν τελείως. Άλλωστε, όπως θυμάστε, την πρώτη χρονιά μέχρι και τα παιδιά δεν πήγαν σχολείο και σχημάτιζαν ουρές έξω από τα καταστήματα, πλέον όμως δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν μπορείς να κάνεις μείωση 10% και να το ονομάζεις "Black Friday"».

Εντούτοις, η «Black Friday» δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να αλλάζει ημερομηνία.

Θέμα:
Lockdown (454)
Tags:
κορονοϊός, COVID-19, lockdown, πανδημία, e-shop, Black Friday, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK