05:50 09 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 51
Βρείτε μας

Η ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου των ποτών τα τελευταία χρόνια μπαίνει στο μικροσκόπιο του Sputnik. Ποια είναι η αιτία του φαινομένου, τι δείχνουν τα στοιχεία, πόσα χρήματα χάνει η Ελλάδα... Την ίδια ώρα που εκκλήσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου από τους εκπροσώπους της αγοράς.

Μπορεί η πανδημία COVID-19 να έχει «σαρώσει» την ελληνική οικονομία, όμως κάποιες παράνομες δραστηριότητες εξακολουθούν να ανθίζουν, ανάμεσά τους και το λαθρεμπόριο ποτών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, το λαθρεμπόριο ποτών στην Ελλάδα κυμαίνεται περίπου στο 11% της συνολικής αγοράς. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 5,1 εκατ. φιάλες, που μάλιστα διακινούνται χωρίς την είσπραξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ή και του ΦΠΑ.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες παράνομων ποτών, σύμφωνα με τον Χάρη Μαυράκη, γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), που μίλησε στο Sputnik.

Από τη μία υπάρχουν τα ποτά άγνωστης προελεύσεως και ποιότητας όσον αφορά τις συνθήκες παραγωγής, αν είναι υγιεινά και συμβατά με τους κανονισμούς, ενώ παράλληλα δεν έχουν φορολογηθεί.

Από την άλλη, υπάρχουν τα ποτά που εισέρχονται λαθραία στη χώρα μας από γειτονικά κράτη, τα οποία είναι άγνωστο αν είναι γνήσια, χωρίς την καταβολή φόρων και δασμών.

«Σε ένα μπουκάλι ποτό, οι φόροι είναι τρεις φορές μεγαλύτεροι σε αξία από την αξία του προϊόντος», σημειώνει.

Τα αλκοολούχα ποτά έχουν υποστεί 8 αυξήσεις στη φορολογία από το 1998 με τις 4 από αυτές να πραγματοποιούνται στο διάστημα 2009-2010, οδηγώντας σε υπερδιπλασιασμό του ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών.

«Το φαινόμενο άρχισε να αυξάνεται από το 2010 και μετά, όταν αψυχολόγητα η ελληνική πολιτεία τριπλασίασε σε ποσοστό 125% επιπλέον τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο αλκοόλ. Τότε γιγαντώθηκε το λαθρεμπόριο. Αξίζει να τονίσουμε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε επιβάρυνση των αλκοολούχων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με μεγάλη διαφορά από τους υπολοίπους».

Και πράγματι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, η Ελλάδα διαθέτει τον τρίτο υψηλότερο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, στην Ευρώπη, και τον πρώτο υψηλότερο ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα είναι κατά 1.500 ευρώ, υψηλότερος από τον μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών.

Την άποψη ότι οι μεγάλοι φόροι δημιουργούν ένα κενό στο οποίο το παράνομο εμπόριο βρίσκει την ευκαιρία του να αναπτυχθεί, εξέφρασε στο Sputnik o Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. Κάτι αντίστοιχο όπως επισημαίνει γίνεται και με άλλους κλάδους της οικονομίας.

«Έλεγχοι γίνονται, πολλά λαθραία πιάνονται. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι, πάγια πρόταση, μείωση του ΕΦΚ κατά 40%. Τότε θα σηματοδοτηθεί η επάνοδος σε μια κανονικότητα. Οι τεράστιοι φόροι διογκώνουν το λαθρεμπόριο και εν τέλει τα έσοδα του κράτους είναι λιγότερα», τονίζει από την πλευρά του ο κ. Μαυράκης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, η απώλεια φορολογικών εσόδων από τη μη καταβολή του ΕΦΚ προσεγγίζει τα 31,1 εκατ. ευρώ (χωρίς τα έσοδα από ΦΠΑ και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το τσίπουρο διημέρων).

Επιπλέον, οι απώλειες από ΦΠΑ σε όλα τα κανάλια διανομής εκτιμώνται στα 27,5 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τις συνολικές απώλειες στα 58,6 εκατ. ευρώ.

Το τσίπουρο των «διημέρων»

«Πέτρα του σκανδάλου» για τους εκπροσώπους της ποτοποιίας παραμένει το προϊόν απόσταξης διήμερων αποσταγματοποιών γνωστό και ως τσίπουρο διημέρων ή χύμα τσίπουρο, που υπόκειται σε φορολόγηση €0,59 ανά χιλιόγραμμο έτοιμου προϊόντος.

Όπως εξηγούν μάλιστα, εκτός από τις ποσότητες που παράγονται με το καθεστώς του προϊόντος απόσταξης διήμερων αποσταγματοποιών, παράγονται την ίδια στιγμή, πολλαπλάσιες ποσότητες που διοχετεύονται στην αγορά, σε αξιοποίηση το χαμηλό καθεστώς φορολόγησης του προϊόντος απόσταξης διήμερων αποσταγματοποιών.

Μάλιστα η πρακτική αυτή έφερε σε κόντρα Αθήνα και Κομισιόν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα μας, αφού κάνει χρήση εξαιρετικά μειωμένων συντελεστών στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγονται από μικρούς αποσταγματοποιούς, παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες, παρέχοντας προνομιακή μεταχείριση στα συγκεκριμένα αποστάγματα.

Το καλοκαίρι του 2019 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αποφάσισε ότι η ελληνική νομοθεσία πρέπει να τροποποιηθεί.

«Πρέπει να μπει μια τάξη σε κάτι που δεν φαίνεται να θέλει η ελληνική πολιτεία, καθότι δεν το έχει κάνει ακόμα. Έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κάποια ποτά της ελληνικής ποτοποιίας φορολογούνται αγρίως, ενώ το προϊόν των δήθεν διημέρων αφήνεται αφορολόγητο με αδυναμία ελέγχου των ποσοτήτων του. Αντικοινωνικό το φαινόμενο που δημιουργεί στρέβλωση της αγοράς» επισημαίνει από την πλευρά του ο Χάρης Μαυράκης.

Λαθραίο κρασί - Ποια ποτά έχουν ζήτηση

Παρόμοια τύχη έχει και το κρασί που αν και δεν υπόκειται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, υπολογίζεται ότι μεγάλο ποσοστό της διακίνησης του κρασιού «γίνεται κάτω από το τραπέζι» όπως και εξηγεί στο Sputnik ο Γιώργος Σκούρας, οινοποιός και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ).

«Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι το λαθρεμπόριο δημιουργεί ανισορροπία στην αγορά. Και αυτό επειδή κάποιες επιχειρήσεις που πληρώνουν επωμίζονται τα βάρη των άλλων που δεν πληρώνουν, κάτι που πρέπει να σταματήσει».

Αναφορικά με τα ποτά που πίνουν οι Έλληνες, τα στοιχεία του ΙΟΒΕ πάντως καταγράφουν σε βάθος δεκαετίας σημαντική υποχώρηση για το ουίσκι, ενώ αντίθετα η βότκα και το εμφιαλωμένο τσίπουρο σημειώνουν «κέρδη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι ο κλάδος της ποτοποιίας προσέφερε 2,3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας για το 2019, ενώ εκτιμάται ότι εξασφαλίζει 66 χιλ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Σε μια προσπάθεια εκτίμησης των επιπτώσεων της πανδημίας στον κλάδο, εκτιμάται ότι οι πωλήσεις αναμένεται να επανέλθουν το 2023, στα επίπεδα του 2019.

Tags:
λαθρεμπόριο, νοθευμένα ποτά, ποτά, ποτό, αλκοόλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK