21:42 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1554)
0 0 0
Βρείτε μας

Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή κατά τον Ιανουάριο εξαιτίας του δεύτερου εθνικού lockdown για τη νόσο COVID-19, μπορούν να υποβάλουν διαδικτυακή αίτηση για το επίδομα ύψους έως 534 ευρώ.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους έως 534 ευρώ μπορούν να λάβουν οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή κατά τον Ιανουάριο εξαιτίας του δεύτερου εθνικού lockdown για τη νόσο COVID-19, μπορούν να υποβάλουν διαδικτυακή αίτηση γι' αυτήν. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων και ορθών επαναλήψεων για τον μήνα Ιανουάριο, θα μπορούν να υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» από την Τρίτη (19/01) μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου (31/01).

Τι ισχύει για όλη την Επικράτεια

Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις αναστολών (καθώς και ορθές επαναλήψεις) συμβάσεων εργασίας εργαζομένων από επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με κρατική εντολή για το χρονικό διάστημα από 01/01/2021 έως και 18/01/2021, υποβάλλονται, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), σύμφωνα με τα παραρτήματα Α' και Β'.

Κατεβάστε εδώ τα παραρτήματα

Από την άλλη, οι δηλώσεις αναστολών (αλλά και ορθές επαναλήψεις) συμβάσεων εργασίας εργαζομένων από επιχειρήσεις και εργοδότες που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ, για το χρονικό διάστημα από 01/01/2021 έως και 31/1/2021 υποβάλλονται, βάσει ΚΑΔ, σύμφωνα με το παράρτημα Γ'.

Κατεβάστε εδώ το παράρτημα Γ'

Τι ισχύει για τις περιοχές με καθολικό lockdown

Σε περιοχές που έχουν επιβληθεί έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, όσον αφορά στην αναστολή λειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων που έχουν έδρα ή υποκατάστημα σε αυτές, ισχύουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Αυτές είναι οι εξής:

Ημερομηνίες για υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον Ιανουάριο 2021
© Φωτογραφία : Υπουργείο Εργασίας
Ημερομηνίες για περιοχές με καθολικό lockdown

Κατεβάστε εδώ τα παραρτήματα

Δηλώσεις αναστολών για τον Ιανουάριο

Για τις επιχειρήσεις και εργοδότες με ΚΑΔ, ο οποίος εντός Ιανουαρίου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα βρίσκεται στην κατηγορία των πληττόμενων και για το υπόλοιπο του μήνα στην κατηγορία των κλειστών με κρατική εντολή, υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο - δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία υπαγωγής (πληττόμενο ή κλειστό κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής).

Οι επιχειρήσεις πρέπει, δηλαδή να, καθορίσουν στο πεδίο [κατηγορία υπαγωγής] του εντύπου, αν τα δηλωθέντα χρονικά διαστήματα αναστολής συμβάσεων εργαζομένων αφορούν διάστημα κατά το οποίο ο ΚΑΔ ανήκει στην κατηγορία κλειστό με εντολή δημόσιας αρχής («Από Δημόσια Αρχή») ή στην κατηγορία πληττόμενο («Πλήττομαι Σημαντικά»).

Διευκρινίζεται επίσης ότι, σε περίπτωση που η επιχείρηση θέλει να υποβάλει δήλωση και για άλλον ή άλλους ΚΑΔ, τότε επαναλαμβάνει για κάθε ΚΑΔ την ίδια διαδικασία.

Οι εργαζόμενοι, τέλος, που έχουν υποβάλει δήλωση και στο παρελθόν, δεν απαιτείται να προβούν σε νέα, παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (όπως το ΙΒΑΝ).

Υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση είναι μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά.

Πώς γίνεται η αίτηση μέσω του supportemployees

Όσοι δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα έντυπα στην ιστοσελίδα supportemployees.yeka.gr.

Αναλυτικά, πρέπει να δηλώσουν:

  • Τα προσωπικά τους στοιχεία.
  • Τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από αυτό.
  • Τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ).

Επιπλέον, μπορούν να δηλώσουν εάν μισθώνουν κάποια κατοικία προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης που προβλέπεται.

Θέμα:
Lockdown (1554)
Tags:
COVID-19, lockdown, κορονοϊός, πανδημία, αναστολή σύμβασης εργασίας, αναστολή εργασίας, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, δικαιούχοι, αιτήσεις, Επίδομα 534 ευρώ, επίδομα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK