22:29 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1528)
0 03
Βρείτε μας

Σειρά μέτρων για την στήριξη της εστίασης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες του κλάδου.

Τη διατήρηση της πλήρους απαλλαγής από την καταβολή ενοικίων και για τον Μάρτιο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ως δεύτερο μέτρο σημείωσε το μηδενικό μισθολογικό κόστος, με την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους. 

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το μέτρο θα επεκταθεί σε μεταφορές, θέατρα και κινηματογράφους. Το κράτος όπως είπε θα καλύψει τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν την περασμένη άνοιξη.

«Η κυβέρνηση στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα. Τη στήριζε πριν χτυπήσει η πανδημία, τη στηρίζει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα τη στηρίξει και όταν με το καλό αφήσουμε πίσω μας την πανδημία. Και η εστίαση, προφανώς, είναι ένας κρίσιμος κλάδος και ως προς την απασχόληση και ως προς την ανταγωνιστικότητα και ως προς την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, διότι συνδέεται άμεσα με το τουριστικό μας προϊόν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, συζητώντας με επιχειρηματίες.

Εστίαση: Μείωση τζίρου 35%

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η εστίαση το 2019 είχε τζίρο 6,4 δισεκατομμύρια και το 2020 ο τζίρος μειώθηκε κατά 35% πέφτοντας στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναγνώρισε ότι είναι ο κλάδος που χτυπήθηκε περισσότερο.

«Ένα κλασικό εστιατόριο με μηνιαίο τζίρο γύρω στα 13.000 ευρώ και με εννέα υπαλλήλους από τους οποίους οι πέντε μπήκαν για κάποιο διάστημα στην αναστολή, ενισχύθηκε συνολικά με 42.000 ευρώ, περίπου 20.000 από την επιστρεπτέα προκαταβολή, 15.000 ως μέση αποζημίωση των εργαζόμενων, άλλα 8.200 ευρώ για την κάλυψη των εισφορών. Ένα μικρό κατάστημα με σουβλάκια ή σάντουιτς με τρεις εργαζόμενους, με τζίρο 4.685 ευρώ έλαβε συνολική ενίσχυση 14.929 ευρώ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δεσμεύτηκε ότι «οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα είναι μόνιμες μειώσεις φόρων». 

«Δεν θα επιστρέψουμε μετά την πανδημία σε αυξημένο φόρο εισοδήματος ούτε πρόκειται να αυξηθούν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές. Η πρόθεσή μας είναι τις εργοδοτικές εισφορές να δούμε πως μπορούμε να τις μειώσουμε κι άλλο, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή προσθέτουν σημαντικό κόστος ειδικά σε κλάδους οι οποίοι είναι εντάσεως εργασίας» διαβεβαίωσε.

Ωστόσο, ζήτησε από τους επιχειρηματίες της εστίασης να έχουν υπόψιν ότι όλοι θα βγούμε λίγο λαβωμένοι από αυτήν την πρωτοφανή κρίση.

«Το ερώτημα είναι να επιμερίσουμε δίκαια το κόστος της κρίσης και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας όταν με το καλό ξαναπάρει μπροστά η οικονομία, αυτή η ανάπτυξη να αφορά όλους και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες» τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η προοπτική του εμβολίου δείχνει το ξημέρωμα που θα ακολουθήσει τη νύχτα και είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε έως εκεί με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. 

Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Chef και ιδιοκτήτης επιχείρησης στον Πειραιά, Λευτέρης Λαζάρου, ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Πετρούπολη, Μακρής Παύλος, ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Λάρισα, Μπρέλλας Κώστας, ο ιδιοκτήτης επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, Μητράκος Γιώργος, ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Άνω Γλυφάδα, Καραΐνδρος Αθανάσιος, η ιδιοκτήτρια εστιατορίου στο Μοσχάτο, Οικονόμου Κυριακή, ο ιδιοκτήτης επιχειρήσεων εστίασης στο Παλαιό Φάληρο, Βουλγαράκης Ιωάννης και η ιδιοκτήτρια επιχείρησης εστίασης στο Μοσχάτο, Καβαλέρου Καλλιόπη.

Παρών στη συνάντηση ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος.

Θέμα:
Lockdown (1528)
Tags:
μέτρα στήριξης, Μέτρα, κατάστημα εστίασης, εστίαση, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK