16:11 06 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1664)
0 0 0
Βρείτε μας

Σε ισχύ είναι, από την Παρασκευή (19/02), οι νέες βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζόμενων από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» στο πλαίσιο του αυστηροποιημένου lockdown για τη νόσο COVID-19 που είναι σε εφαρμογή.

Με νέες βεβαιώσεις μετακίνησης, από την Παρασκευή (19/02), μπορούν οι εργαζόμενοι να μεταβαίνουν από και προς τον τόπο εργασίας τους εν μέσω του lockdown για τη νόσο COVID-19. 

Το υπουργείο Παιδείας
© Φωτογραφία : Nick Paleologos / SOOC

Ποια είναι τα νέα έντυπα μετακίνησης εργαζόμενων

Υπάρχουν δύο τρόποι που ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει τις νέες βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζόμενων εν μέσω του αυστηροποιημένου lockdown, το οποίο είναι σε ισχύ.

Αυτοί είναι οι εξής:

  • Ηλεκτρονικά από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» (https://eservices.yeka.gr/) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  • Από το forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.
Βεβαίωση τύπου Α - Το έντυπο δήλωσης μετακίνησης εργαζομένου
© Φωτογραφία
Βεβαίωση τύπου Α - Το έντυπο δήλωσης μετακίνησης εργαζομένου
Βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων
© Φωτογραφία : υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων

Οι δύο παραπάνω τρόποι για την απόκτηση των νέων εγγράφων ισχύουν και για αυτοαπασχολούμενους χωρίς εργοδότη, ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, που θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητά τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (Στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

Βεβαίωση μετακίνησης αυτοαπασχολούμενου
© Φωτογραφία : υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Βεβαίωση μετακίνησης αυτοαπασχολούμενου

Με νέο έντυπο μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» θα μπορούν, επίσης, να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Βεβαίωση κίνησης μέλους διοίκησης
Υπουργείο Εργασίας
Βεβαίωση κίνησης μέλους διοίκησης

Ποιοι εξαιρούνται

Διευκρινίζεται πως, όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι σε αναστολή ή τηλεργασία ή βρίσκονται σε άδεια, δεν θα λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από εργοδότη είτε από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» είτε από το forma.gov.gr, ενώ οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται με βάση την προδήλωση στην «ΕΡΓΑΝΗ».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, την Παρασκευή (12/02), οι δηλώσεις στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας ενώ -όπως προαναφέρθηκε- οι άδειες μετακίνησης για εργαζόμενους σε καθεστώς τηλεργασίας, αναστολής εργασίας και νόμιμης άδειας, παύουν να ισχύουν.

Όσο για τον δημόσιο τομέα, θα λειτουργεί μόνο με το απαραίτητο προσωπικό ενώ οι βεβαιώσεις των εργαζόμενων θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας «με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού».

Για τους δημοσιογράφους που μετακινούνται για επαγγελματικούς λόγους, συνεχίζεται η διαδικασία όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Θέμα:
Lockdown (1664)
Tags:
lockdown, COVID-19, κορονοϊός, πανδημία, ΕΡΓΑΝΗ, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, βεβαίωση εργαζομένου, βεβαίωση μετακίνησης, βεβαίωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK