21:44 09 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μήπως σας χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνος για να κοιμηθείτε; Ξυπνάτε συχνά στη διάρκεια της νύχτας; Λοιπόν, θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν είστε οι μόνοι.

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι όλο και περισσότεροι Αμερικανοί αγωνίζονται προκειμένου να απολαύσουν έναν καλύτερο ύπνο. Επιπλέον, περισσότεροι Αμερικανοί διαμαρτύρονται για το ότι ξυπνούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας και ως εκ τούτου δεν απολαμβάνουν έναν ποιοτικό ύπνο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep Health νωρίτερα αυτό τον μήνα, διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα από το 2013 έως το 2017.

Στη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από παραπάνω από 164.000 ενήλικες σε ολόκληρη τη χώρα για τις συνήθειες του ύπνου τους, μέσω της Εθνικής Έρευνας για την Υγεία, η οποία διεξάγεται από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικής για την Υγεία.

Ρωτώντας τους συμμετέχοντες για τις συνήθειες του ύπνου τους, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι πολλαπλές πτυχές των δυσκολιών του ύπνου δείχνουν μια αρνητική τάση στον ενήλικο πληθυσμό των ΗΠΑ».

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η τάση αυτή δεν φαίνεται να συνδέεται με τη διάρκεια του ύπνου και κατά κύριο λόγο «εμφανίζεται σε υγιείς ανθρώπους».

Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που πολλοί Αμερικανοί κοιμούνται επτά έως οκτώ ώρες κάθε τη νύχτα, δεν σημαίνει ότι μπορούν να αποκοιμηθούν εύκολα.

Ακόμη, η μελέτη διαπίστωσε ότι το ποσοστό των ενηλίκων που ανέφεραν προβλήματα στην προσπάθειά τους να αποκοιμηθούν τουλάχιστον μια μέρα κάθε εβδομάδα αυξήθηκε κατά 1,43% κατά την διάρκεια της χρονικής περιόδου της μελέτης. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό των ενηλίκων που ανέφεραν προβλήματα με τον ύπνο τους καθόλη την διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον μία ημέρα κάθε εβδομάδα αυξήθηκε κατά 2,7% μεταξύ 2013 και 2017.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι ακόμα βέβαιοι για ποιο λόγο οι Αμερικανοί κοιμούνται ολοένα και χειρότερα. Μια υπόθεση είναι ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι ο βασικός ένοχος για αυτή την εξέλιξη.

«Γνωρίζουμε από την προηγούμενη έρευνα μας ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης smartphone και ανεπαρκούς ύπνου μεταξύ των εφήβων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Γκάρετ Χίσλερ σε δελτίο τύπου της 12ης Νοεμβρίου. «Εάν βρισκόμαστε στο τηλέφωνο πριν από το κρεβάτι ή λαμβάνουμε ειδοποιήσεις στη μέση της νύχτας, αυτό μπορεί να μας δυσκολεύει στο να κοιμηθούμε».

«Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εξετάσει ταυτόχρονα το πώς αλλάζουν οι πολλαπλές πτυχές του ύπνου και να εξετάσει περαιτέρω τις πηγές αυτών των αλλαγών», σημειώνει η μελέτη.

Γιατί η μελέτη του ύπνου είναι τόσο σημαντική;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να επηρεάσει την συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής υγείας.

«Γνωρίζουμε ότι το πόσο καλά κοιμούνται οι άνθρωποι είναι γενικά πολύ χαρακτηριστικό της υγείας τους και μπορεί να αποτελεί ένδειξη άλλων συνθηκών», αναφέρει ο δρ Ζλάταν Κρίζαν στο δελτίο τύπου. «Αν θέλουμε μια πλήρη εικόνα της υγείας του πληθυσμού, είναι σημαντικό να μετρήσουμε και να παρακολουθήσουμε αυτές τις αλλαγές στις τάσεις του ύπνου με την πάροδο του χρόνου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Κλέφτης για κλάματα: Έφαγε πανάκριβα σοκολατάκια κι αποκοιμήθηκε στον τόπο του εγκλήματος

Πάπια χαμογελάει και αποκοιμιέται αφού τη χαϊδεύουν στον λαιμό - Βίντεο

 

Tags:
έρευνα, επιστημονική μελέτη, υγεία, ύπνος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK